Chcete nenáročné zvířátko? Pořiďte si křečka, je roztomilý a téměř nic nepotřebuje

 Mazlíčci 
17. října 2018 07:22 / Marie Popelková
  5
📷
5 fotografií v galerii
Křeček je nenáročný parťák Shutterstock
Upustili jste od psů a kocourů a pořídili jste si domů křečka? Je to nenáročný parťák, který není ani vybíravý v jídle a stačí mu malé množství. Stačí mu ukrojit třeba kousek ovoce nebo zeleniny, kterou si sami dáváte.

Křeček je hlodavec, který potřebuje stále něco okusovat. Jinak by mu přerostly stále rostoucí hlodáky. Můžete mu tak hodit třeba kousek tvrdého chleba nebo rohlíku. Díky tomu bude křeček udržovat zuby v takové velikosti, v jaké má.

Hrozící tloustnutí

Hodit mu můžete i oříšek nebo slunečnicová semínka. Obsahují ale složky, které mohou vést k tloustnutí. Proto s nimi musíte zacházet opatrně, protože by váš křeček mohl být i obézní. Příliš bohaté krmivo zase může vést k problémům v zažívacím traktu, pokud jich zvířeti dáte mnoho. Tři slunečnicová semínka nebo jeden oříšek denně bohatě stačí.

Vedle suchého krmení a semínek musíte myslet na to, že křeček potřebuje zelené krmení i šťavnaté plody. Nehodí se úplně všechny druhy ovoce, ale můžete vybírat ze širokého sortimentu. Dát mu můžete hrušku, jablko, ale taky mrkev, pampelišku, kukuřici i okurku, papriku nebo bílé zelí, kedlubnu a cuketu.

Zelené krmení byste měli umýt vodou, protože může obsahovat třeba postřik. Malému zvířeti může způsobit zdravotní problémy, ale také smrt. Proto raději umývejte i například listy od pampelišek, které domů přinesete. Mohou na sobě mít stopy ptačího trusu.

Prodávané hotové krmné směsi se většinou skládají z různých druhů obilovin. Příliš se ale pro křečky nedoporučují kvůli tomu, že si křečci často vybírají z potravy jen něco a zbytek musíte vyhazovat.

Minimum vody

Pokud má křeček dost zeleného krmení, potřebuje jen mimimum vody. Přesto mu raději dopřejte malou napáječku, kterou každý den naplňte čistou vodou. Křeček nemusí týden pít, může se ale taky stát, že za den vypije celou napáječku. O křečkovi zlatém jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve