Budí vás kočka v noci otravným mňoukáním? Odnaučte ji to

 Mazlíčci 
23. října 2018 12:16 / Marie Popelková
  5
📷
5 fotografií v galerii
Noční mňoukání dokáže lidi dohnat k šílenství Shutterstock
Chcete si po náročném dni vychutnat noční spánek, ale vaše kočka vás neustále svým mňoukáním budí? Tak to je na čase s tím něco dělat. I když svou kočku milujete, nesmíte se nechat takto terorizovat. Poradíme, jak vašeho miláčka tomuto zlozvyku odnaučit.

Kočky dokáží být v noci nebo spíše nad ránem hodně neodbytné. Mňoukají a tlapkami dávají jasně najevo, že chtějí vaši pozornost. Nemusíte toto chování snášet. Stačí vědět, jak s tímto nešvarem zatočit.

V prvé řadě se ale na kočky nezlobte. Brzká ranní hodina je totiž dobou, kdy jsou kočky nejvíce aktivní. Navíc některé kočky jsou zkrátka více společenské, což se může projevovat i nočním mňoukáním.

Kočičku zaměstnejte

Odnaučit kočky nočnímu mňoukání není úplně snadné, ale jde to. Odborníci například radí své chlupaté mazlíčky jednoduše zaměstnat. Stačí třeba pořídit různé míčky s otvory a do nich dát trochu granulí. Jídlo můžete také schovat třeba pod list papíru či novin nebo pod kelímek od jogurtu, do kterého udělejte pár otvorů, aby byla vůně jídla dobře cítit.

Nápadů, jak kočce ranní snídani trochu zpestřit, existuje mnoho. Někomu se například osvědčilo dát granule do malých mističek a ty pak postavit na nejrůznější místa v bytě, každý den ovšem na jiná. Vašemu mazlíčkovi pak chvíli potrvá, než všechny pamlsky najde a vy se budete moci klidně vyspat.

Unavte ji

Asi dvě hodiny před tím, než chodíváte normálně spát, se věnujte intenzivně vaší kočce. Hrajte si s ní, házejte jí hračky, táhněte hračku na provázku a nechte ji vybít si svou energii.

Je důležité, abyste hru vedli v intervalech. Co to znamená? V přírodě vydá kočkovitá šelma veškerou svou energii na okamžitou rychlost a lov – je proto velmi výkonná na kratší úseky a okamžitý útok. Ovšem to ji rychle vyčerpá, proto potřebuje odpočinek před dalším výpadem. Vaše domácí šelma si tyto instinkty také uchovala, proto ji při hře dostaňte „do varu“, dokud bude moci, a jakmile poleví, nechte jí krátkou chvíli na odpočinek. Poté zahajte hru znova a proces opakujte, dokud nebude mít opravdu dost. A vše pak završte dávkou krmení.

Zabavte mazlíčka jinými zvířátky

Osvědčil se i další trik, a to připravit kočce nějakou zábavu. Dobře funguje například to, když dáte na balkon krmítko pro ptáky a vytvoříte svému čtyřnohému kamarádovi pozorovatelnu na okně. O tom, jak kočku odnaučit chytat ptáky, jsme psali zde.

Poradit si ale můžete i bez krmítka. Kočky například rády pozorují ještěrky, tak si tohoto malého plaza pořiďte domů. Terárium ale před kočkou opravdu dobře zabezpečte. Ještěrky se sice hýbou jen občas, ale zato velmi rychle, což kočky fascinuje a dokáží se na tento výjev dívat opravdu hodně dlouho.

Fontánka na vodu

Pokud nechcete domů pořizovat ještěrku, může vám stejnou službu dopřát i fontánka na vodu. Kočička z ní bude ráda pít, ale hlavně může představovat i vhodnou formu zábavy. Stačí na fontánku upevnit „šibeničku“ s malým lehkým míčkem, který voda občas nadzvedne. Kočička bude mít po ránu hned co na práci a dost možná si na nějaké mňoukání ani nevzpomene.

Když nic nezabere...

Pokud žádná z přátelských metod nezabere, budete muset v odnaučovacích postupech trochu přitvrdit. Kočky obvykle nesnášejí zvuk vysavače, fénu či syčení spreje. Jakmile kočka spustí své noční mňoukání, jednoduše vyluďte nějaký nepříjemný zvuk. Když budete opravdu důslední, mělo by to zabrat. Kočka si totiž své noční mňoukání s tímto zvukem rychle spojí a raději s tím přestane.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod