Vyrobte si světelné vánoční koule. Rozzáří i vaši zahradu

 Zahrada 
20. listopadu 2018 17:43 / Veronika Prášilová
  1
📷
10 fotografií v galerii
Takto kouzelně může vypadat také okolí vašeho domu Internet
Také se před Vánocemi procházíte po okolí a vidíte u sousedů krásnou svítící výzdobu, světýlka, řetězy, stromky a toužíte po něčem podobném? Poradíme vám, jak vyrobit efektní světelné koule, které budou zase oni závidět vám.

Vyrobit krásné světelné koule nebo jiné tvary se může zdát vrcholem kutilství, ale opak je pravdou. Postačí vám k tomu zbytek pletiva, štípačky, trochu šikovnosti a času. A v pracovních rukavicích to v pohodě zvládnou i děti.

Co budete potřebovat

Než se pustíte do práce, připravte si k sobě tyto nezbytné propriety:

  • tenké pletivo, takzvané „králičí“
  • nůžky na pletivo
  • pracovní rukavice
  • venkovní LED světelný řetěz

Postup výroby světelné koule

Na výrobu koule je potřeba obdélník tenkého pletiva, kterému se říká „kuřecí“ nebo „králičí“. Jeho strany jsou dva ku jedné, to znamená například metr na půl metru. Čím větší rozměr, tím větší koule. Při práci radíme používat pracovní rukavice, například zahradnické, budete v nich mít větší cit. Budete-li opatrní, můžete to zkusit i bez nich. Podrobný obrázkový návod naleznete v galerii pod článkem.

Z ustřiženého pletiva udělejte válec a konce do sebe pozahýbejte tak, aby vám to po celé délce drželo u sebe. Válec postavte a opatrně začněte zahýbat vrcholy směrem do středu. Jedna ruka ohýbá, druhá přidržuje. Pak to samé udělejte na druhém konci. Vznikne vám tvar podobný bramboře. Nyní prostrčte prsty obou rukou dovnitř a lehkým natahováním nebo stláčením vytvarujte kouli. Nebude dokonalá, ale to ve výsledku ničemu nevadí.

Světelný řetěz korunuje dílo

Venkovní světelný LED řetěz prostrčte zástrčkou do koule a zpět a protáhněte tak, aby vně koule zůstala část se zástrčkou až po první světýlko. Zbytek řetězu omotávejte dokola a občas protáhněte pletivem, aby světýlka na kouli držela. Je lepší použít delší řetěz, aby vám vyšel na celý obvod koule. Nejprve můžete kouli zkusit omotat bez protahování pletivem a vyzkoušet si, jaké rozestupy máte dělat.

Pak už jen kouli umístěte na zvolené místo do zahrady, pověste na strom, pod pergolu nebo klidně dejte kamkoliv domů. Takto si můžete vyrobit světelné ozdoby různých velikostí, barev a tvarů. S použitím pletiva si můžete udělat třeba i efektní světelnou stěnu nebo třeba nápis.

Nezapomeňte na přístup elektřiny

Nezapomeňte, že budete potřebovat elektrickou prodlužku, která musí být uzpůsobena venkovnímu použití. A když ji zapojíte do časovače, může se vaše zahrada rozzářit každý večer se železnou pravidelností a ráno se zase uložit k zimnímu spánku. A jestli máte čas a chuť, můžete si udělat krásné vánoční ozdoby z domácí ekologické samotvrdnoucí hmoty. Jednoduchý návod naleznete zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47