Věci, které byste měli vědět o houbičce na nádobí

 Dům 
18. listopadu 2018 12:34 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dávejte pozor, abyste si všude po domácnosti nešířili bakterie Depositphotos
Pravděpodobně netrávíte příliš mnoho času přemýšlením nad houbičkami na nádobí. Je to prostě pomůcka, kterou setřete skvrnu nebo vydrhnete pánvičku po vaření. Pokud ale nevíte alespoň něco o jejím používání, můžete po celé domácnosti šířit bakterie.

Na materiálu záleží

Celulóza je nejvhodnějším materiálem hned z několika důvodů. Houbičky z celulózy fungují dobře na nádobí a další kuchyňské náčiní. Nejsou moc drahé, dobře absorbují a zvládnou i menší připáleninu.

Roztřiďte je podle barvy

Houbičky se nevyrábějí v zářivých barvách proto, že by šlo o marketingový trik nebo že by vás chtěl někdo přesvědčit, že úklid je zábava. Slouží k bezpečnostnímu účelu. Je dobré, když určitou barvu přiřadíte k určitému typu úklidu. Například růžové houbičky na čištění koupelny, modré na úklid kuchyňské linky a zelené na mytí nádobí. Tímto způsobem existuje menší pravděpodobnost, že budete šířit bakterie z jednoho povrchu na druhý. I tak je dobré nepořádek po práci se syrovým masem raději uklidit papírovými utěrkami.

Nejspíš je používáte příliš dlouho

Čekáte, dokud se houbičky nezačnou rozpadat nebo zapáchat předtím, než je vyhodíte? Jestli je odpověď ano, pak je to příliš dlouho. Houbičky byste měli měnit po několika týdnech v závislosti na tom, k čemu je používáte a jak často je čistíte. Naštěstí jsou houbičky levné, a proto je můžete zahodit bez obav, že by to bylo příliš brzy. 

Houbičky také potřebují vyčistit

Životnost houbičky můžete prodloužit s trochou péče. Vždy se ujistěte, že odstraníte veškeré zbytky jídla, po každém použití je pořádně vyždímejte a skladujte v košíku nebo odkládací ploše s dírami, kde mohou pořádně vyschnout. Čím déle jsou mokré, tím více se bakterie množí. Alespoň jednou týdně je na pět minut vymáchejte ve směsi jednoho dílu bělidla a tří dílů vody. Co se týče umývání nádobí, můžete si pomoci ještě dalšími triky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve