I soběstačné kočky občas zaskočí nějaká nemoc. Kterými nejvíce trpí?

 Mazlíčci 
17. listopadu 2018 09:09 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Kočky dávají jasné signály, že je něco trápí Depositphotos
Kočky jsou velmi soběstačné a většinou si se vším poradí samy. I je ale občas zaskočí nějaká nemoc a v tu chvíli ocení pomoc lidského páníčka. Prozradíme vám, jakými nemocemi kočky nejčastěji trpí.

S některými neduhy si kočka sama neporadí a potřebuje vaši pomoc. Obvykle vám dá kočka jasné signály, takže když budete pozorní, nemoc kočky včas odhalíte. Pokud s léčbou kočičích nemocí nemáte zkušenosti, je vždy dobré vyhledat pomoc veterináře.

Kočičí chřipka

Jde v podstatě o zánět horních cest dýchacích. Kočky touto nemocí trpí obzvláště teď na podzim. Podobně jako u lidí jsou na vině teplotní výkyvy. Když chřipka na vašeho čtyřnohého kamaráda sedne, poznáte to tak, že bude mít kočka pomalejší pohyby, bude apatická a rozhodně nebude mít náladu na hraní. Obvykle také nemá chuť k jídlu, teče jí z očí i nosu, kýchá a má teplotu. Kočičí chřipka může vašeho miláčka potrápit i po dobu dvou týdnů. Veterinář jí může předepsat antibiotika nebo jí dá infuzi.

Zvracení

Zvracení patří mezi velmi časté nemoci koček. Obvykle se dostaví poté, co kočka pozře něco jedovatého nebo nepoživatelného. Zvracení ale může souviset také s infekcí, onemocněním močových cest či cukrovkou. Jindy se zase kočka zvracením zbavuje chuchvalců chlupů, které má v žaludku. Nebezpečí spočívá v tom, že po zvracení hrozí kočce dehydratace. Pokud tedy zvracení neustává, rozhodně vyhledejte pomoc veterináře.

Oční problémy

Kočku mohou potrápit i nejrůznější očí problémy. Může jít o zánět spojivek, šedý nebo zelený zákal nebo zánět. Kočka má většinou vodové nebo zakalené oči, holá místa v srsti, zarudlé nebo bílé oční linky, maz v očních koutkách, často mžourá a drbe se v očích. Zkuste nejprve kočičce vytřít čistým kouskem bavlněné látky maz z očí, u méně závažných problémů tato první pomoc pomůže. Pokud ale potíže přetrvávají delší dobu, vyhledejte odborníka.

Močové kameny

Někdy stačí dát kočce pár misek nekvalitních granulí a zaděláte jí na pořádné problémy s močovým ústrojím. Levnější krmiva totiž často obsahují mnoho nestravitelných látek, které kočičímu bříšku nedělají dobře. Následkem může být tvorba močových kamenů, které se projevují přítomností krve v moči. Hrozí pak dokonce ucpání močové trubice a prasknutí měchýře. Návštěva veterináře je v tomto případě nevyhnutelná. Obvykle se zvířecí pacient neobejde bez speciální diety. O tom, co vše mohou obsahovat nekvalitní granule pro kočky a psy, jsme psali zde.

Paraziti

U koček se můžete často setkat také s nejrůznějšími parazity. Vůbec nejčastěji jde o blechy, které pak kočičce způsobují podráždění kůže nebo v horším případě ztrátu srsti. Zbavit se blech ale není nic složitého - pomohou vám speciální šampony nebo prášky či antiparazitické roztoky. Z dalších parazitů jsou kočky poměrně často ohroženy tasemnicí, která se zabydluje v jejich tenkém střevě. Alespoň dvakrát ročně je vhodné nechat kočku u veterináře odčervit. Zatočíte tak i s oblými červy.

Plísňové onemocnění

Možná někdy zpozorujete, že vaše kočička má na některých místech poněkud prořídlou srst - obvykle kolem očí, uší, na ocase nebo tlapkách. S velkou pravděpodobností se jedná o dermatofytózu. Je to kožní plísňové onemocnění, které je navíc přenosné na člověka. Rozhodně tedy neváhejte a běžte k veterináři.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod