Jak správně postupovat při pozdním sázení růží

 Zahrada 
16. listopadu 2018 14:34 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Dokud nemrzne, je dobré čerstvě zasazené růže dobře zalévat Shutterstock
Vzhledem k teplotám je ještě možné sázet v našich zahradách růže. Máme několik dobrých rad, jak postupovat. Růží je celá řada druhů, takže je dobré mít vždy jasnou představu o tom, jaké a kam chceme zasadit.

Zcela jiné prostorové podmínky potřebují růže pnoucí, jiné záhonové a jinak budou reagovat půdopokryvné a miniaturní růže. Některé postupy jsou však pro všechny růže společné.

Příprava růží

Rostliny je třeba na výsadbu dobře připravit. Za dobrého světla prohlédneme kořeny a odstříhneme části, které nejsou příliš zdravé. Růže ponoříme do vody. Hodí se nám k tomu zahradní jezírko, velký lavór nebo i domácí vana. Necháme je kompletně ponořené asi tři či čtyři hodiny. Pak jsou připravené k výsadbě.

Příprava místa

Na místě, kam chceme růže vysadit, vyhloubíme jámu dostatečně velkou, abychom do ní růži mohli vložit. Nejen kořeny, ale asi ještě alespoň pět centimetrů nad očko by měla sahat zemina. Než ale růži zasadíme, nalijeme do jámy zhruba jednu konev vody a necháme ji vsáknout. Pak nasypeme hnojivo na růže, případně vložíme tabletu s hnojivem.

Výsadba

Do připravené jámy vložíme růži a opatrně vhazujeme zeminu tak, aby se dostala mezi kořeny. Máme-li kompost či vhodný substrát bohatý na živiny, neváháme ho použít. Když je prostor mezi kořeny dobře zaplněn, začneme zahrnovat jámu další zeminou a můžeme ji také opatrně sešlapávat, ale jen tak, abychom nepoškodili kořeny. Můžeme také prolít skoro zasypanou jámu znovu vodou a po dalším vsáknutí dosypat zeminu.

Další péče

Dokud nemrzne, je dobré čerstvě zasazené růže dobře zalévat. Voda v půdě je dobrá i jako ochrana proti promrznutí kořenů. Na jaře je vhodné růže sestříhnout a pokračovat v zálivce. Pak už stačí zalévat zhruba po pěti dnech. A nezapomínejte růže přihnojovat. Jen tak se dočkáte opravdu krásných výsledků. Jaké další zajímavé rostliny můžete pěstovat i na své zahradě, se dozvíte zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47