V pračce si můžete vyrobit zajímavou ozdobu interiéru

 Dílna 
31. července 2018 16:03 / Jan Novák
  1
📷
4 fotografie v galerii
Touto metodou oživíte prádlo, které vám dávno leželo někde na dně skříně Shutterstock
Pračka nemusí sloužit jen ke svému původnímu účelu. Pomůže vám také zajímavě oživit váš interiér. Snadno v ní totiž obarvíte rozmanité kusy textilu.

Touto metodou oživíte prádlo, které vám dávno leželo někde na dně skříně. Práce je navíc tak jednoduchá, že ji bez potíží zvládne každý. Vdechnete tak nový život například starému povlečení, potahům, přehozům, kalhotám i dalším textiliím.

Nejprve si stanovte, čeho chcete docílit

Než začnete, je dobré si všechno dobře promyslet. Stanovte si, zda chcete obarvit látku celou, nebo budete chtít docílit určitého vzoru. V prvním případě je lepší dát prádla do bubnu méně. Pokud bude buben plný, hrozí totiž nebezpečí, že barva nebude jednolitá a na prádle vzniknou nevzhledné šmouhy.

Určitého vzoru, například typických krajkových koleček, docílíme pomocí provázků, gumiček či jiných zpevňovačů. Místa, která mají zůstat neobarvena, pevně stáhneme – nejlépe umělými materiály, které odolají i vyšším teplotám. Cílem je, aby se barva do takto zavázaných míst nedostala, čímž se docílí zajímavého barevného efektu.

Použijte barvy na batiku

I do pračky se hodí barvy, které se používají na batiku v hrnci. Důležitý je také druh látky, kterou chcete obarvit. Při nákupu vhodné barvy věnujte pozornost nejen odstínu, ale také jejímu určení pro jednotlivé druhy tkanin.

Při rozhodování, jakou barvu zvolit pro zašlý přehoz, také zvažte, zda snese vysokou teplotu. Drtivá většina barev funguje při 80 až 90 stupních Celsia i při barvení v pračce. Barví se na vyvářku nebo v podobném programu na vysoké teploty.

Barvení se příliš neliší od běžného praní

Barvení v pračce vám nedá zabrat více než běžné praní. Jen místo prášku použijete barvu a místo aviváže ocet. Textilii namočíte a a vložíte do bubnu, který by neměl být zaplněný více než z poloviny. Do bubnu vsypete několik lžic soli, aby se barva v tkanině lépe zachytila.

Zvolíte program na 80 až 90 °C a zapnete praní. Ve skleničce nebo kelímku rozpustíte v horké vodě barvu. Když se pračka naplní vodou, nalijete do nádržky na prací prášek připravený roztok z vody a barvy. Nálevku neprodleně vypláchnete horkou vodou.

Pokud chcete barvu fixovat, přidejte v programu máchání do nádržky na aviváž ocet. Abyste se zbavili octového zápachu, máchání zopakujte, můžete přidat i aviváž. O pračku strach mít nemusíte, barvy jí neublíží. Pokud by ale obavy u vás přece jen převládly, zkuste barvení v mikrovlnce.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008