Co stihnout na zahradě, než se pořádně ochladí

 Zahrada 
16. září 2019 12:13 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na podzim naše práce nekončí Depositphotos
Podzim se zdá jako čas, kdy si můžete odpočinout od péče o vaši zahrádku. Stačí shrabat listí a čekat, až přijde sníh. Opak je ale pravdou. Měli byste se pustit ještě do několika projektů, než se příliš ochladí.

Jestli myslíte, že už máte pokoj od práce na zahradě, zamyslete se znovu. Existuje ještě pár věcí, se kterými byste měli začít, jakmile se ochladí, a stihnout je dokončit, než přijde opravdová zima.

Postarejte se o trávník

Podzim je skvělá doba na údržbu. Využijte této příležitosti k pletí, hnojení, provzdušňování a zbavování se uhynulé trávy. Když tráva odumírá a pokrývá povrch trávníku, zabraňuje vodě, aby se dostala ke kořenům během chladného období. Použijte delší hrábě nebo speciální vidlicovité nástroje k pročištění trávníku a odstranění nahromaděné uschlé trávy. 

Na podzim je dobré také mulčovat, abychom napomohli půdě udržovat vlhkost, chránili ji od eroze a zaizolovali půdu a kořeny rostlin. V rámci tohoto procesu můžete přidat několik hrstí kompostu ke každé rostlině na zahradě. 

Něco zasaďte

Když zasadíte rostlinu na jaře, nemá moc času do doby, než začne být horko. Nejhorší věc pro novou rostlinu je vlna horka. Malé rostlinky se dokáží lépe vypořádat s mrazem než s horkem, a proto je podzim ideální doba. Teplota vzduchu je sice chladnější, ale země ještě není studená. Nad zemí příliš aktivity nevidíme, ale pod ní kořeny čile rostou.

Zamyslete se nad tím, jak se vaší zahradě daří

Podzim je nejlepší doba ke zhodnocení vašich úspěchů a neúspěchů. Pokud se rostlině nedaří, vykopejte ji a přesuňte na jiné místo. Někdy je třeba místo změnit i několikrát, dokud nenajdete to pravé. 

Můžete spravit zahrádku, která vypadá dobře jen během určitého období. Jestli vaše zahrada vypadala hezky pouze na jaře, a od té doby nic, zajděte do zahradnictví a přidejte do ní nějaké rostliny, které vypadají skvěle právě teď. Pokud byste rádi vaši zahradu nějak oživili, inspirujte se zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47