Výběr přikrývky není snadný. Jiná se hodí pro alergiky, jiná pro lidi s nemocnými klouby

 Dům 
09. prosince 2018 18:48 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Každý od přikrývky vyžaduje něco jiného Depositphotos
Obchody nabízejí obrovské množství druhů přikrývek a vyznat se v nich dá laikovi pořádně zabrat. Člověk by měl při nákupu brát zřetel na roční období, ale i to, zda je alergik nebo trpí na nemocné klouby či záněty močových cest. To vše totiž hraje při výběru roli.

Když se zaměříte na přikrývky, zjistíte, že existují tenké i tlustší, že jsou vyrobené z různých materiálů a že rozdíly jsou i ve způsobu zpracování. Vždy si tak musíte ujasnit, co od přikrývky vyžadujete.

Výběr podle ročního období

Samozřejmě bude záležet hned na několika aspektech. Je možné, že patříte mezi lidi, kterým je neustále zima, a proto budete požadovat teplejší přikrývku k zahřátí vašich nohou. Pak jsou tu horkokrevné typy, které ocení spíše lehčí, chladivější materiál. Stejně tak je třeba brát ohled na to, zda je zima nebo léto, případně období mezi.

Nejlepší je vlastnit přikrývky alespoň dvě, které budete během roku střídat. Pro chladné měsíce se hodí samozřejmě teplá přikrývka, která vás zahřeje. Nejteplejší přikrývky mají náplň o hustotě 400 g/m2 a více vláken. Nejčastěji se doporučuje vlna a duté vlákno. Pro teplejší měsíce se pak hodí přikrývka lehčí a tenčí. Ideální z hedvábí, které na kůži příjemně chladí. A na přechodné období volte středně teplou přikrývku.

Jaký volit materiál?

Ani dnes nedá mnoho lidí dopustit na peřiny plněné husím peřím. Ty nejkvalitnější ho budou obsahovat až 100 %. V zimě vás dokáží perfektně zahřát (peří totiž udržuje kolem těla vrstvu nehybného vzduchu a tím se vytváří tepelná izolace), pohlcují vlhkost a tím ji odvádí od vašeho těla. Navíc se pyšní dlouhověkostí. Bohužel však nejsou vhodné pro alergiky.

Dáváte-li přednost přírodním materiálům, pak vám může přijít vhod přikrývka z ovčí vlny. Ta dobře odvádí vlhkost a absorbuje pot. Máte tedy jistotu spánku v suchu a teple. Na rozdíl od peří lze tento materiál doporučit i alergikům. Lanolin (voskovitý tuk) v ovčí vlně je hypoalergenní. Přikrývky z ovčí vlny se v dnešní době doporučují i lidem s onemocněním kloubů a šlach, také ženám s gynekologickými problémy a nemocemi močových cest. Jde tedy o materiál vhodný pro kohokoliv.

Mezi nejluxusnější přikrývky patří ty, které jsou naplněné 100% hedvábnými vlákny. Hedvábí příjemně chladí a dodává pocit svěžesti. Navíc je na omak příjemné. Tento materiál ocení hlavně horkokrevné typy, je výborný také pro letní období.

Moderní a hlavně velmi praktické jsou přikrývky s výplní tvořenou dutými vláky. I u tohoto typu přikrývek můžete zvolit teplejší i lehčí variantu. Velkou výhodou je lehkost této přikrývky a také dlouhá životnost. Na trhu najdete nejrůznější druhy za nejrůznější ceny. Duté vlákno ocení alergici, jelikož je chráněné proti roztočům. O tom, jak prát peřiny a polštáře, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod