Nedopouštějte se častých chyb při péči o vánoční stromeček

 Dům 
11. prosince 2018 08:11 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Starejte se o stromeček, aby vám co nejdéle vydržel Shutterstock
Vybírání a starání se o vánoční stromeček může představovat víc úsilí, než jste si možná mysleli. Ať už se rozhodnete pro tradiční živý stromek anebo nějaký moderní umělý, když si vše dopředu naplánujete a připravíte, budete si moci užít klidnější svátky.

Nezapomeňte změřit výšku stropu

Větší vždycky neznamená lepší, obzvlášť pokud se vám potom stromek nevleze do auta nebo do obývacího pokoje. Než vyrazíte na trh, nezapomeňte změřit výšku stropu. Pokud je váš obývák malý a je v něm hodně nábytku, je dobré změřit celý prostor, do kterého budete chtít stromek umístit.

Nekupujte stromek, který se vám nevleze do stojanu

I když se stromeček může zdát perfektní, stojí za to kvůli němu kupovat nový stojan? Předcházejte tomuto problému tím, že stojan předem změříte. Nebo ho rovnou vezměte s sebou a na místě vyzkoušejte. Není dobré ani kmen zužovat, aby se do stojanu vešel, protože právě vnější vrstvy dřeva zadržují nejvíce vody.

Nenechte děti a mazlíčky se stromečkem bez dozoru

Většina druhů jehličí z vánočních stromečků sice není jedovatá pro lidi ani zvířata. Na druhou stranu ale také jehličí není snadno stravitelné a může způsobit podráždění žaludku nebo zvracení. Dávejte pozor na malé děti nebo mazlíčky, kteří by mohli být v pokušení jehličí ochutnat, nebo celý stromek rovnou strhnout na zem.

Neumisťujte stromeček ke zdroji tepla nebo tak, aby blokoval východ

Stromek by měl být postavený alespoň metr od zdrojů tepla jako jsou krby nebo radiátory. Je to důležité jednak proto, abyste zabránili požáru, ale také proto, abyste stromek nedehydratovali. Pokud chcete, aby vám stromek vydržel co nejdéle, snažte se teplotu doma udržet o něco níž než obvykle.

Nevysávejte opadané jehličí

Jestli máte doma živý stromek, opadanému jehličí na podlaze se nevyhnete. Pokud je to možné, pokuste se jehličí zamést a posbírat, protože by mohlo standardní vysavače ucpat. Moderní jsou v dnešní době i stromečky v květináči. S těmi se otravného spadaného jehličí zbavíte.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum