Ze starých záclon můžete vyrobit hezké i praktické věci do bytu

 Dílna 
20. prosince 2018 13:13 / Marie Popelková
  3
📷
5 fotografií v galerii
Ze starých záclon lze vykouzlit spoustu věcí Internet
Možná, že jakmile se pustíte do velkého úklidu, narazíte i na hromadu starých záclon, které už nepoužíváte, ale je vám líto je vyhodit. Zkuste je využít k výrobě zajímavých dekorací. Budete mít dobrý pocit, že ještě posloužily dobré věci.

Možná už roky doma skladujete staré záclony po babičce či mamince a nevíte, jak s nimi naložit. Na okna se vám nehodí, ale vyhodit je do koše taky nechcete. Můžete jim ale vdechnout nový život, poradíme vám, jak na to.

Krásné pytlíčky

Ze záclony si můžete vyrobit krásné a hlavně praktické sáčky na cokoliv. Ukládat pak do nich můžete například zeleninu, ale i pečivo nebo voňavé bylinky, záleží na vás.

Výroba pytlíčků je velmi snadná. Nastříhejte obdélníky s dvojnásobnou šíří, než by měl být výsledný sáček, a vysoké asi o dva centimetry víc, než mají mít sáčky výšku. Pak obdélník v půlce přehněte a dvě strany k sobě sešijte. Lepší je sešívat alespoň jednou přehnutý kraj, aby byl šev pevný a vydržel zátěž i praní. Nahoře sáček můžete buď vybavit tunýlkem, kterým potáhnete provázek či stužku, nebo využít případný vzor v zácloně a protáhnout jej otvory v onom vzorku.

Sáčky můžete mít doma, ale klidně je noste s sebou i do obchodu. Například pečivu rozhodně prospějete víc, když ho dáte do záclonového pytlíčku než do mikrotenového sáčku.

Nevšední obraz

Zajímavý vzor záclony můžete využít i k výrobě originálního obrazu. Jednoduše vystřihněte okrasnou část záclony, která se vám líbí. Upevněte díl záclony na tvrdý papír a zasaďte jej do rámečku. Můžete si takto vytvořit jeden obraz, ale i celou galerii, jak můžete vidět ve fotogalerii pod článkem.

Plachetnice

Záclonu využijete i při výrobě krásné plachetnice, která vám bude připomínat dovolenou, slunce a moře. Potřebujete jen oblý kousek dřeva, který poslouží jako základna loďky.  Do něj pak vyvrtejte otvor, do kterého vložíte klacík místo stěžně a na něj upevněte cíp záclony. Aby držela tvar, vytvořte po stranách tunýlek, do kterého vsunete třeba jemný drátek.

Dekorace nábytku

Jemný a krásný vzor záclony můžete využít i k dekoraci nábytku. Ustřihněte si část záclony tak, aby překrývala plochu, kterou budete chtít ozdobit. Pak vemte do ruky sprej a vše přestříkejte barvou. Dobře vypadají třeba metalické odstíny, ale klidně můžete použít jakoukoliv barvu. Nábytek lze dekorovat i pomocí ubrouskové techniky, o které jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod