Jak správně zamrazit chleba? Důležitá je teplota i vhodný obal

 Ostatní 
20. prosince 2018 10:12 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nemusíte se bát zamrazit rovnou celý bochník chleba Depositphotos
Patříte mezi skupinu lidí, kteří si rádi dělají železné zásoby, nebo jednoduše nikdy nedojíte celý chleba a zbytek ztvrdlého kusu míří do koše? V tom případě zkuste chleba zamrazit a pochutnat si na něm třeba za několik měsíců.

Se zamrazováním dlouho neotálejte, protože je potřeba mít na paměti, že chléb musíte dát zamrazit v co nejčerstvějším stavu. Rozhodně nenechávejte chléb při pokojové teplotě déle než dva dny. Pokojovou teplotou se rozumí teplota okolo 20 °C. Pokud máte doma vysokou vlhkost, chléb může při pokojové teplotě začít rychle plesnivět. V takovém případě se můžete rozhodnout zamrazit chléb hned, jakmile z něj sníte požadované množství, dokud je stále čerstvý.

Vhodný obal

Ze všeho nejdříve zabalte chleba do igelitu nebo alobalu. Právě tyto druhy obalů jsou ideální, jelikož zachytí přirozenou vlhkost chleba a tím ho chrání před vysušením a ztvrdnutím. Následně jej vložte do plastového sáčku určeného pro zmrazování a snažte se vytěsnit veškerý vzduch. V případě, že máte krájený chleba, postup se liší pouze v tom, že jednotlivé krajíce je od sebe potřeba oddělit mikrotenovou fólií.

Tímto způsobem zabalený chleba vložte do mrazničky. Sáček s chlebem si označte a uveďte na něj datum zamrazení, aby se z něj po čase nestala záhadná ledová kostka. Pro zachování požadované jakosti chleba je třeba udržovat v mrazničce teplotu – 18 °C. Chléb kypřený droždím a běžné pečivo si uchovají svoji jakost v mrazničce až po dobu šesti měsíců. Lépe je ale chléb zkonzumovat do tří měsíců. Jaké potraviny lze bezpečně zmrazit, jsme psali zde.

V případě potřeby ho rozmrazujte samovolně při pokojové teplotě. Odstraňte obal, ve kterém byl zamrazen, a nechte ho stát. Poté ho můžete nechat dvě až tři minuty v troubě nebo topinkovači, aby byl chléb opět křupavý. Nezapomeňte, že chléb lze rozpéct pouze jednou, aby se mu vrátila křupavost, podruhé už byste rozpékali ztvrdlý chléb.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky