Jaké nemoci na vás mohou přenést domácí mazlíčci a jak poznáte, že jste se nakazili?

 Mazlíčci 
29. ledna 2019 15:12 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Domácí mazlíčci na vás nemusí přenést jen radost, ale i starost  Depositphotos
Mazlíčci vám dělají každý den radost a spousta z vás si bez nich jistě nedokáže život vůbec představit. Problém je v tom, že zvířata vám nemusí předat jen pozitivní emoce, ale i nemoci, se kterými se můžete potýkat i celý život. O jaké choroby se jedná?

Nemoci, které na vás může přenést váš mazlíček, je celá řada. Nakazit se dá přímým kontaktem s nemocným zvířetem či skrze jeho výkaly. Na svých zvířatech ani nemusíte poznat, že onemocněla, často jsou totiž jen přenašeči. Pokud máte silnou imunitu, některé choroby se u vás pravděpodobně neprojeví hned, ale postupem času.   

Toxoplazmóza

Toxoplazmóza je nemoc, kterou způsobuje parazitický prvok Toxoplasma gondi. Nejčastěji ji přenášejí kočky. Stačí, aby vykonaly svoji potřebu, vy po nich uklidili kočičí záchod bez rukavic a můžete toxoplazmózu chytit raz dva. Pokud máte zahradu a víte, že po ní chodí různé kočky, důkladně dbejte na umytí zeleniny. Infekce se pak snadno přenese na vás.

Když máte silnou imunitu, nemusí se u vás do konce života projevit žádné příznaky. V opačném případě vám může toxoplazmóza obrátit život vzhůru nohama. Projevuje se velkou únavou, bolestmi svalů, zvětšením lymfatickým uzlin, hluchotou, malátností, bolestí břicha a dalšími zdravotními potížemi. Pro těhotnou ženu je toxoplazmóza velmi nebezpečná, protože může poškodit její plod. Nejde o žádné banální onemocnění, pokud máte doma kočku, výrazně dbejte na svoji hygienu.

Lymská borelióza

Borelióza je bakteriální infekce, kterou přenáší klíšťata. Pokud se váš mazlíček často pohybuje venku, může snadno nějaké chytit. Stačí, abyste klíště špatně vyndali holýma rukama, a může vás v mžiku nakazit. Z toho důvodu byste se ho měli zbavovat vždy pinzetou a v rukavicích.

Pokud se lymská borelióza dostatečně neléčí antibiotiky, může napadnout centrální nervový systém. Z toho vznikají silné bolesti hlavy, záněty nervů, hluchota nebo závratě. Dále se mohou vyskytnout velké bolesti kloubů, které mohou vyústit až v pohybové potíže. Na toto onemocnění neexistuje očkování. Měli byste důkladně prohledávat zvířecí kožich, zda na sobě nemá náhodou klíště.

Toxokaróza

Nespleťte si toxokarózu s toxoplazmózou, jde o úplně jiné onemocnění. Během toxokarózy lidský i zvířecí organismus napadají škrkavky (toxokary). Když je váš mazlíček nemocný, vajíčka najdete v jejich výkalech. Dozrávají pak v půdě, která se díky nim kontaminuje. Pokud máte zahrádku, můžete dostat toxokarózu velmi snadno.

Larvy se však u člověka nevyvinou, protože není jejich koncový hostitel, pouze putují jeho tělem. Onemocnění se projevuje velkou únavou, teplotami, bolestmi kloubů a svěděním. Pokud máte domácí mazlíčky, rozhodně dbejte na svoji i jejich zvýšenou hygienu. O tom, jak poznáte, že váš pes onemocněl chřipkou, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47