První nadšenci už testují petardy a ohňostroje. Pomozte psům tuto dobu přečkat

 Mazlíčci 
30. prosince 2019 15:08 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Konec roku je pro mazlíčky nejstresovějším obdobím Depositphotos
Ačkoliv jsou silvestrovské oslavy ještě poměrně daleko, mnozí nadšenci již netrpělivě odpalují první zkušební petardy a ohňostroje. Začíná tak velmi náročné období zejména pro naše mazlíčky, které nadměrný rámus často dohání doslova k šílenství.

Pojďte se s námi podívat na několik rad, jak vašim chlupáčům pomoci přečkat toto období v co největší pohodě.

Co rozhodně nedělat

První, a pro začínající chovatele asi nejdůležitější radou je, že pejskům by se neměly podávat lidské preparáty na uklidnění. Psí a lidská těla fungují odlišně, proto není řešením vzít lidský medikament a použít jeho poměrnou část vzhledem k hmotnosti zvířete. Pes by po lidském léku mohl být omámený, ale vnímat stejně jako v bdělém stavu, což by pro něj bylo ještě horší. Navíc by u něj mohlo dojít až k otravě, což je zřejmě varianta, po níž nikdo neprahne.

Bez vodítka ani ránu

Mnoho chovatelů má osvědčenou radu, jak pomoci pejskovi hlučné hodiny překonat. Ideální je vyrazit s ním na dlouhou procházku, aby se utahal. Pes pak možná slastně usne a probudí se, až bude po všem. Pokud během odpalování rachejtlí právě pejska venčíte, nezapomeňte jej mít za každou cenu na vodítku, aby se vám vlivem úleku nezaběhl. Máte-li pejska jen na klasickém obojku kolem krku, a nikoliv na kšírech, raději mu dejte známku, pokud ji běžně nenosíte. Pes se vám při náhlém výbuchu může z klasického obojku vysmeknout a utéci.

Odveďte jeho pozornost

Zejména během večera, kdy se sem tam objeví nějaká ta rána, je dobré být v přítomnosti pejska. Vezměte jej na klín nebo k sobě na sedačku, hlaďte jej, povídejte si s ním nebo mu dejte pamlsek, díky němuž alespoň na chvíli zapomene na příkoří, kterého se mu dostává. Pro mnohé pejsky je také vítaným krokem, pokud si je vezmete k sobě do postele. Jaké výhody a nevýhody pobyt psa v lůžku přináší, si přečtěte v našem článku zde.

Někteří pejskaři radí, že je lepší vzít psa buďto ven, nebo na chvíli alespoň na balkon, protože pes v uzavřeném prostoru bytu nebo domu neví, odkud rány přicházejí. Navíc se rozléhají a mohou být pro psa daleko silnější, než když by je slyšel napřímo. Samozřejmě ale v žádném případě neradíme vzít jej na místo, odkud někdo rachejtle odpaluje.

Pomoci mohou i léky

Posledním krokem je medicína. Jak už jsme psali, ta lidská je pro psy naprosto nevhodná, ne-li nebezpečná. Proto se vždy poraďte s veterinářem, nebo alespoň v obchodě s chovatelskými potřebami. Postupujte přesně podle návodu a nepřekračujte doporučené dávkování.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47