Máte raději psy nebo kočky? Odpověď na vás může prozradit víc, než si myslíte

 Mazlíčci 
06. února 2019 10:59 / Terezie Zamlynová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Výběr zvířete, které bychom chtěli mít doma, není náhodný Shutterstock
Máte raději psa nebo kočku? Víte, že odpověď na tuhle jednoduchou otázku o vás může prozradit víc, než si myslíte? Existují dokonce studie, které rozebírají, jak moc jsou lidé milující kočky odlišní od těch, co dávají přednost psům.

Především je třeba říci, že existují ale také silné kategorie lidí, co nemají rádi zvířata vůbec anebo naopak milují zvířata snad úplně všechna. Tam jsou níže uvedená rozdělení bezpředmětná. Jelikož ale v naší kultuře lidé nejvíce chovají doma kočky nebo psy, zkusme si porovnat, jak moc se odhady o rozdílných povahách chovatelů těchto dvou druhů trefují.

Pravdou je, že už samotný výběr zvířete, které bychom chtěli mít doma, není náhodný. Hrají v tom roli potřeby budoucího mazlíčka, náš  životní styl, možnosti i očekávání.

Jestliže je někdo aktivní extrovert, aktivní, přísně racionální a lpící na dodržování pravidel, z vysokou pravděpodobností bude mít doma psa anebo pro něj bude pes zvířetem, ke kterému bude inklinovat. Očekávat za to od něj bude bezpodmínečnou lásku a poslušnost.

Ten, kdo je více uzavřený introvert, přemýšlivý, citlivý a kreativní, bude mít doma kočku. Bude spokojený, když od ní bude získávat představení nezávislosti a svobody.

To je takové základní shrnutí. Pokud budeme chtít jít ještě trochu víc do hloubky, můžeme nahlédnout do studií, které k tomu ve světě vznikly.

Mají kočkaři vyšší IQ?

Podle studie z wisconsinské Carroll University jsou pejskaři také zpravidla lidé aktivnější, vstřícnější s tendencí dodržovat pravidla. A milovníci koček? Opět se svým způsobem potvrzuje to, co je uvedeno výše: kočkaři prý bývají více citlivější. Jsou též méně konformní, důležitější je pro ně víc účelnost, než respektování pravidel. Dokonce prý byly provedeny testy a ty ukázaly, že mají „kočkaři“ v průměru o něco vyšší inteligenci než páníčci psů. Vysvětlení, proč tomu tak je, se nabízí.

Jedním z důvodů může být typ prostředí, kterému pes a kočka dávají přednost. Zatímco psi vyžadují pravidelné procházky venku, při kterých se jejich majitelé dostávají do kontaktu s jinými lidmi, kočky se naopak na procházku nevodí. Jejich majitelé mohou zůstávat zalezlí doma, třeba u knížky. A tím se stále více vzdělávat.

Je víc pejskařů nebo milovníku koček?

Zmíněná studie čerpala před několika lety z testování celkem 600 vysokoškoláků. Jejich úkol byl jednoduchý – rozhodnout se, zda jsou spíše milovníky psů nebo koček. A uvést, co mají na svých mazlíčcích nejraději.

A výsledek? „Kočičí lidé“ utvořili jen 11 procent z dotázaných, zatímco „psí lidé“ je s 60 procenty hravě převálcovali. Rozdíl do 100 procent, který tvořili zbývající účastníci průzkumu, zahrnoval lidi, co měli buď rádi obě zvířata, nebo žádné z nich.

Ovšem pozor, podobné studie neslouží k tomu, aby některá skupina mohla získat potvrzení, že je lepší než ta druhá. Jejich účel je jiný. Psychologové je chtějí využít ke zpřesnění svých terapií. Lidé se tak dají nejen lépe odhadnout, ale vhodná volba domácího mazlíčka může pomoci k vyléčení  někdy víc než léky.

Američtí veterináři také zkoumali rozdíly chovatelů

Rozdíly mezi pejskaři a kočkaři zjistili podstatně větší, než předpokládali, také veterináři z jejich americké asociace (AVMA).

Jimi zpracovaná studie tvrdí mimo jiné třeba to, že osaměle žijící lidé mají častěji kočky, zatímco majitelé psů se rekrutují spíše z řad rodinných typů. Dokazují to i čísla: 67 procent majitelů psů žije v manželství, zatímco u vlastníků koček je to jen 61 procent.

Pes a kočka ve stejné domácnosti

Máte rádi psy i kočky a nemůžete si vybrat, které zvíře si domů pořídíte? Volit nemusíte, zkuste obojí. Pokud budete dodržovat pár pravidel, může to fungovat.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty