Co může znamenat, když kočka přestane mňoukat a jak postupovat?

 Mazlíčci 
04. února 2019 16:51 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
I ten nejroztomilejší mazlíček může onemocnět Shutterstock
Mňoukání patří k běžným projevům kočky. Někdy ale kočka mňoukat přestane. Co to znamená a jak postupovat? Máme důležité informace.

Kočka je živočich, který také může trpět nějakou nemocí. Představa, že zvířata jsou vždy zdravá, je samozřejmě nesmysl. Proto i ztráta „hlasu“ kočky může mít vážné příčiny, které je třeba řešit s veterinářem.

Zánět hrtanu

Jednou z možností, která vede u koček ke ztrátě schopnosti mňoukat, je podobně jako u člověka zánět hrtanu. Kočka má sice hodně často kočičí rýmu, která je charakteristická kombinovanou virovou a bakteriální infekcí a výtokem z nosu a z očí, ale může mít i mnohem méně nápadné onemocnění, které vyvolávají většinou bakterie a které se dá přirovnat k angíně u člověka.

U zánětu hrtanu se nemusí nutně projevovat nějaké další příznaky nemoci. Kočka jen místo klasického mňoukání vydává nepříjemné zvuky. Je vidět, že jí mňoukání trápí. Může působit trochu sklesle. Někdy je nemoc doprovázená kašlem, třeba jen mírným.

Zapíchnutý předmět

Někdy může být příčinou špatného mňoukání u kočky cizí předmět zapíchnutý v oblasti hrtanu. Nejčastěji jde o osinu či úlomek ostré kosti. Kočka se snaží předmět dostat z krku ven. Může kašlat nebo zvracet. Někdy je ale předmět jen drobný, takže nevyvolává nějaké velké potíže, kočka normálně jí a pije a nezdá se být vážně nemocná. Přesto nemůže mňoukat. Problém se ale může postupně zvětšovat, jestliže se přidá zánět.

Pomoc

Máte-li podezření na nemoc kočky, je určitě potřeba dát kočce možnost, aby byla v teple. Ale docela jistě se nevyhnete návštěvě zvěrolékaře. Kočka nemůže mluvit, není schopna popsat své potíže a počínající zánět hrtanu i zapíchnutý předmět by mohly přerůst ve vážný problém.

Pokud nemáte předchozí chovatelské zkušenosti, jste schopni pouze zjistit, zda kočce neuvízlo něco v oblasti tlamy. Prohlídkou ústní dutiny určitě chybu neuděláte. Ale pokud neuvidíte cizí předmět, který by se dal snadno odstranit, návštěvě odborníka se stejně nevyhnete. Navíc jen zvěrolékař může předepsat kočce potřebná antibiotika či má dostatek zkušeností a potřebné nástroje na vyjmutí cizího tělesa z méně dostupných částí krku. Jako správný chovatel chcete pro svou kočku jen to nejlepší. A ona se vám odvděčí i nečekanými schopnostmi, jak si můžete přečíst v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47