Jak vyčistit žehličku? Odstraňte vodní kámen, zbytky pracího prášku i usazenou špínu

 Dům 
04. února 2019 07:02 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Zvykněte si pravidelně čistit žehličku a předcházejte nehodám Shutterstock
V případě, že jste si někdy při žehlení zničili oblíbenou košili, máte plné právo být trochu paranoidní ohledně špinavých žehliček. Žmolky ze syntetických vláken, zbytky pracího prášku, usazená špína a prach – to všechno může přispět ke znečištěné žehličce, kterou si zničíte oblečení. Zde je návod, jak ji čistit, aby se vám to nikdy nestalo.

Protože pravděpodobně nemáte extra čas na důkladné vyčištění domácích spotřebičů, čistěte žehličku průběžně, aby byla vždy připravená, až se budete chtít pustit do žehlení. Poznáte, že bude potřebovat vyčistit, když přestane hladce klouzat po oblečení nebo jsou na ní usazeniny viditelné.

Co budeme potřebovat

  • jedlou sodu
  • vodu
  • menší misku
  • hadřík
  • bílý ocet
  • vatové tyčinky

Krok za krokem

Ujistěte se, že je žehlička vypnutá a studená na dotek. V malé misce smíchejte jedlou sodu s vodou tak, aby vznikla řidší pasta. Potom ji rozetřete na žehličku a nechte několik minut působit. Poté vše setřete čistým, vlhkým hadříkem. Pokud se vám nechce dělat vlastní směs, lze stejným způsobem použít i bílou zubní pastu.

Namočte vatovou tyčinku do bílého octa a vyčistěte všechny průduchy. Vyprázdněte nádržku na vodu a naplňte ji destilovanou vodou nebo třemi díly vody smíchanými s jedním dílem bílého octa. Zapněte žehličku na nejvyšší výkon a spusťte páru. Přežehlete několikrát čistý ručník nebo něco obdobného a pokračujte, dokud nebude vytékat úplně čistá voda a žehlička nebude zanechávat žádné skvrny. Nakonec žehličku vypojte, vylijte vodu a nechte ji okapat a zchladnout. Pokud se vám stane nehoda a žehličku připálíte, oblečení už nezachráníte, ale žehličku s následujícím návodem vyčistíte.

Pro bleskové vyčištění

Tento postup využijte v případě, že potřebujete něco okamžitě vyžehlit, nemáte čas a potřebujete mít zajištěno, že si nepošpiníte oblečení. Nastavte žehličku na nejnižší výkon a žehlete ubrousek do sušičky tak dlouho, dokud nebude úplně čistá. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum