Největší hříchy, kterých se dopouštějí české domácnosti. Neděláte je také?

 Dům 
26. května 2019 12:17 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Jedním z největších hříchů je mytí nádobí pod proudem tekoucí vody  Shutterstock
Ruku na srdce, zamysleli jste se někdy nad tím, jak doma plýtváte energiemi? Výdaje se přitom šplhají do tisíců korun ročně. Přinášíme několik tipů na jednoduché kroky, které často nestojí ani korunu, ale díky nimž můžete spoustu peněz ušetřit.

Zhruba 20 % českých domácností se snaží o energetické úspory. Většina opatření, která v praxi provádějí, pak sledují především snahu o snížení plateb za energie. To vede k omezování spotřeb na úkor komfortu, ke snižování vnitřní teploty nebo ke změnám dodavatelů energie. Větší efekt přitom mají drobná a vcelku nenápadná opatření. Pojďme se podívat na některá z nich.

Kolik sežere stand-by režim?

Necháváte elektroniku v pohotovostním režimu? Jsou u vás nabíječky neustále připojeny do zásuvky? Potom se nemůžete divit, že vaše vyúčtování za elektřinu dosahuje astronomických částek. Pohotovostní režim u elektroniky představuje velice nenápadného, ale přitom poměrně hladového žrouta elektřiny. Spotřeba v takzvaném stand-by režimu totiž dosahuje zhruba 1 kilowatthodinu za den. U starších spotřebičů, které příliš nevyužíváte, se dokonce můžete dočkat toho, že za jejich pohotovostní režim zaplatíte více než za skutečný provoz.

Pokud vlastníte starší televizor, video, rádio, set-top box a PC sestavu, zaplatíte za rok jejich provozu ve stand-by režimu zhruba 1 500 Kč. Těmto nákladům se můžete vyhnout, pokud budete zařízení vypínat síťovým vypínačem. Pozor dejte také na nabíječky notebooků či mobilních telefonů. Pokud je trvale umístíte do zásuvky a po použití je neodpojujete, spotřebují až 10krát více energie, než kolik je potřeba na samotné nabíjení přístroje.

Myčka ušetří víc, než si myslíte

Jedním z největších hříchů, který v českých domácnostech stále přetrvává, je mytí nádobí pod proudem tekoucí vody. Během 5 vteřin proteče otevřeným kohoutkem přibližně 1 litr vody. To znamená, že za 10 minut mytí nádobí pod tekoucí vodou spotřebujete zhruba 120 litrů. Toto číslo představuje jednu plně napuštěnou vanu. Každodenní desetiminutové mytí nádobí pak z vašich peněženek může za rok vytáhnout navíc okolo 3 000 Kč. 

Ve všech hlediscích jsou jednoznačně nejúspornější myčky. V programu Eco spotřebují na 1 mycí cyklus pouze 10 litrů vody a přibližně 1 kilowatthodinu elektřiny. I při mytí nádobí v napuštěném dřezu spotřebujete o 5 až 15 litrů vody více. 

Pozor na prádlo na radiátoru

Velkým "žroutem" peněz jsou i přetopené místnosti a nesprávné větrání. Pokud necháte okno otevřené hodinu, ztratí se zhruba 50 až 75 % tepla. Větrání s využitím ventilační polohy okna zase vede ke zbytečnému ochlazování zdí a následné nutnosti více topit. Odborníci proto doporučují krátké, ale intenzivní větrání s okny otevřenými dokořán.

Velkou ztrátu financí představují i přetopené místnosti. Každý stupeň Celsia navíc představuje zvýšení spotřeby energie až o 6 %. Doporučené teploty v kuchyni a obývacím pokoji se přitom pohybují mezi 20 a 22 stupni, teplota v ložnici by neměla překročit 20 stupňů Celsia. V koupelně je dobré přitopit asi na 22 až 24 stupňů, naopak chodba může být vyhřátá jen na teplotu kolem 18 stupňů Celsia. Pokud je topné těleso v místnosti zakryté záclonou, zvýší se spotřeba tepla až o 40 %. Podobný případ nastane, pokud zakryjete radiátor nábytkem nebo na něm sušíte prádlo.

Spláchnutí stojí ročně až 1 900 Kč

Neuvěřitelné plýtvání souvisí také s osobní hygienou. Pokud při mytí rukou během mydlení necháváte téct vodu z kohoutku, spotřebujete až o 1/3 vody více. Pakliže nezastavíte vodu během čištění zubů, přijdete zbytečně o zhruba 40 litrů denně. Proto je vhodnější napustit si vodu do kelímku, čímž snížíte spotřebu na pouhé 0,4 litru za den.

Obrovské ztráty souvisejí také se splachováním toalety. Jedno spláchnutí obvykle představuje zhruba 10 litrů vody. Stačí 7 návštěv toalety denně, abyste za rok zaplatili za splachování více než 1 900 Kč. I v tomto případě však existuje řešení. Jedná se o nádržky s dvojitým či trojitým nastavením splachování. Těmi je možné snížit spotřebu vody na pouhé 3 litry na 1 spláchnutí. Pozor však vždy dejte na protékání či nedostatečné těsnění. Pokud protéká toaleta, můžete denně přijít i o 150 litrů vody. Netěsnící vodovodní kohoutek, který propustí 10 kapek vody za minutu, představuje ztrátu 40 litrů za týden. O úspoře energií koluje mnoho rad, ne všechny jsou ale opravdu účinné. Čtěte více.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47