Jak odstranit moč z matrace? Připravte si borax a zatočte i se zaschlými skvrnami

 Dům 
18. února 2019 10:33 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Promočené prostěradlo očistěte pomocí soli Shutterstock
Možná už vás také potkala nepříjemná situace spojená s tím, že jste povolili pejskovi uvelebit se na vaší posteli, ale po jeho návštěvě zůstala na matraci skvrna od moči. Nebo se vám do postele počůralo vaše malé dítě? Ať už jste si jí všimli včas nebo později, stále je možnost ji odstranit.

Může se stát, že si moči nevšimnete hned, ale až za pár hodin. V tom případě už se bude jednat o suchou skvrnu, okolo které se bude ronit nepříjemný zápach. Vyčištění matrace rozhodně neodkládejte, ale pusťte se do toho hned, jak skvrnu odhalíte.

Namočte ji

Nejprve jemně namočte postiženou oblast vodou a skvrnu posypte boraxem. Jeho hlavní výhoda je, že neutralizuje zápach moči. Nyní s pomocí nasazených rukavic důkladně zapracujte přípravek do matrace. Nechte ji důkladně uschnout a místo poté vysajte vysavačem.

Pokud se vám podaří odhalit ještě čerstvou skvrnu moči, je nutné zjistit, zda moč protekla až do jádra matrace. Následně připravte roztok z pracího prášku a octa a pomocí houbičky na nádobí vyčistěte zasažené části. Prací prášek vytvoří pěnu, ocet přispěje k potlačení případného nepříjemného zápachu. Pokud se chystáte na nákup nové matrace, přečtěte si o důležitých aspektech, které by měla mít.

Položte matraci na dvě židle tak, aby promočená strana směřovala k podlaze. Nezbude vám nic jiného, než matraci vyfénovat teplým proudem vzduchu. Pokračujte tak dlouho, dokud jádro matrace není úplně suché. Rozhodně se nesnažte tento krok nějakým způsobem uspěchat. V případě nedostatečně proschlé matrace hrozí její zapaření a zatuchnutí, nebo dokonce můžete vytvořit ideální prostředí pro rozvoj plísní.

Sůl nad zlato

Nezapomeňte na promočené prostěradlo, které je potřeba také očistit. Pomocníka najdete v podobě soli. Do litru studené vody nasypte hrst soli. Textil namočte do připraveného roztoku alespoň na dvanáct hodin. Následně ještě prostěradlo vyperte v pračce, aby se zbavilo zbytku soli.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod