Kuskus 3x jinak

Kuskus se hodí pro přípravu rychlých jídel. Jeho největší výhodou je, že se nemusí vůbec vařit.
 Ostatní 
17. dubna 2015 17:40 / Wikimedia Commons/Lablascovegmenu
  0   0
Kuskus (Couscous) je marocké lidové jídlo. Kuskus je tvrdozrnná pšenice zpracovaná do drobných kuliček, nejčastěji se vyrábí z bílé pšenice zbavené obalových vrstev, takže přichází o řadu vitaminů, minerálů a o vlákninu. Proto je lepší celozrnný kuskus, který si všechny tyto prvky zachovává, navíc pokud ho koupíte v bio kvalitě, uděláte pro zdraví to nejlepší.

Celozrnný kuskus

Ingredience:

75 g celozrnného kuskusu

2 lžíce olivového oleje

sůl a čerstvě mletý černý pepř

500 g máslové dýně, oloupané, nakrájené na kostky

1 červená cibule, nahrubo krájená

1 červená paprika, očištěná od semínek, krájená

1 cuketa, krájená na kostky

1 stroužek česneku, krájený na jemné plátky

6 velkých vajec, nejlépe v bio kvalitě

3 lžíce sekané čerstvé petrželky

Příprava

Rozehřejte troubu na 200°C / horkovzdušnou na 180°C / plynovou na stupeň 5 až 6. V konvici/hrnci přiveďte k varu vodu, množství podle návodu na přípravu kuskusu.

Kuskus, dostatek soli a pepře nasypte do větší mísy a zakápněte 1 lžíci oleje. Poté zalijte vřelou vodou, dobře promíchejte a přikryjte poklicí nebo talířem. Nechte 10 minut stát, během té doby se voda do kuskusu vstřebá.

Zbytek oleje rozpalte ve velké pánvi, přidejte pokrájenou dýni, cibuli a papriku a asi 10 minut restujte. Přimíchejte cuketu a plátky česneku a restujte dalších 10 minut, nebo dokud všechna zelenina nezměkne a nezačne po okrajích lehce hnědnout.

Ušlehejte vejce s kořením, nalijte do pekáčku/pánve a dejte do trouby. Pečte 15 minut, až vejce začnou tuhnout, vyběhnou a zezlátnou.

Vytáhněte pekáček/pánev z trouby, vejce smíchejte se zeleninou a vejce roztrhejte. Přidejte kuskus a petrželku a znovu dobře promíchejte. Okořeňte podle chuti. Podávejte teplé nebo studené.

Kuskus s rajčaty a jogurtem

Ingredience

1 kg rajčat

1/4 celeru

petržel

2 cibule

olivový olej

sůl

2 lžíce rozinek

350 ml vývaru

250 g kuskusu

pepř, římský kmín

2 lžíce sekané petrželky

3 vejce

200 g zakysané smetany

300 g jogurtu

lžíci sekaného koriandru

2 lžíce citronové šťávy

Příprava:

Celer a petržel oloupete, pokrájíte na kostičky, cibuli posekáte. Na oleji zpěníte cibuli, přidáte zeleninu, rozinky, osmahnete, přilijete vývar a uvedete do varu. Vmícháte kuskus, osolíte, opepříte a okořeníte kmínem, pak odstavíte z plotny a kuskus necháte bobtnat 10 minut. Mezitím spaříte a oloupete 500 g rajčat, rozčtvrtíte, zbavíte semen, nakrájíte na kostky a s petrželkou vmícháme do kuskusu. Žloutky smícháte se smetanou, bílky ušleháte dotuha a obojí vmícháte do kuskusu. Kuskus naplníte do vymazané zapékací formy, zbylými pokrájenými rajčaty kuskus obložíte a vše zapečete v troubě předehřáté na 180°C asi 45 minut. Smícháte jogurt, koriandr, citron, sůl a pepř a omáčku podáváte zvlášť.

Kuskus s kozím sýrem

Ingredience:

400g kuskusu

12 cherry rajčátek

čerstvá bazalka

polévkové koření

sůl, pepř, olivový olej

150 měkkého kozího sýru

Příprava:

Kuskus vložte do mísy a zalijte vařící vodou v poměru 1:2. Jemně pročechrejte vidličkou a nechejte 10 minut odpočinout pod pokličkou.Pak ho smícháte s posekanými rajčátky, s nakrájenou bazalkou, kořením, olivovým olejem a sýrem. Směsí vyplníte zapékací formu a necháte v troubě půl hodiny zapéct na 200 stupňů.
◼ redakce hobby / inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Chcete-li poznat to pravé Španělsko, musíte navštívit Jerez. Učaruje vás i v zimě

Věda & Vesmír

NASA poprvé potvrdila přítomnost parních gejzírů na povrchu jupiterova měsíce

Bydlení

Nezbavujte se plechovek od nápojů. Vytvořte z nich hezké a praktické věci

Zavřít reklamu