Co s vajíčky po Velikonocích

Vajíčka k Velikonocím neodmyslitelně patří, ale často se stává, že nám jich po svátcích zbude tak trochu nadbytek.
 Ostatní 
08. dubna 2015 23:43 / Wikimedia Commons/RudolfSimon
  0   0
Na míse v lednici leží pěkných pár vajíček vařených na tvrdo. Jídelníček na tento týden proto musí splňovat dvě podmínky: velikonoční vajíčka díky němu do konce týdne zmizí, a to pokud možno za minimální námahy, aby bylo možné regenerovat po velikonočním pečení a vaření.

Vajíčková pomazánka trochu jinak

Ingredience:

3 mrkve

několik lžic másla

5 vajec

2 lžíce bílého jogurtu

sůl, pepř

1 středně velká cibule

bazalka, pažitka

Mrkev nastrouháte najemno a smícháte s máslem a jogurtem. Přidáte nahrubo nastrouhaná vajíčka, najemno nakrájenou cibuli, bazalku a pažitku. Na závěr osolíte a opepříte. Důkladně promícháte a necháte odležet při pokojové teplotě zhruba 20 minut.

Pštrosí vejce

Ingredience:

1 kg mletého masa

8 vařených vajec

1 syrové vejce

50 g strouhanky

sůl, pepř, drcený kmín, mletá červená paprika, majoránka

Mleté maso propracujte se 4 lžícemi vody a 1 syrovým vejcem. Ochuťte jej solí, pepřem, kmínem, paprikou a majoránkou. Masovou směs případně zahustěte strouhankou. Touto masovou směsí potom obalujte oloupaná vařená vejce, poté vše ještě obalte ve strouhance. Vzniklá pštrosí vejce dejte do pekáčku a pečte při 200 stupních Celsia přibližně 30 minut. Podávejte se šťouchanými brambory.

Vaječné řízky

Ingredience:

4 natvrdo uvařená vejce

1 žemle

mletý pepř

zelená petrželová nať

1 syrové vejce

1 menší cibule

100 g strouhanky

sůl, olej

Uvařená vejce rozsekáte na drobné kousky. Žemli namočíte ve studené vodě, dobře protlačíte širším sítem, přidáte vajíčko, osolíte a ochutíte pepřem a nasekanou petrželovou natí. Nakonec vmícháte nakrájená vařená vejce a drobně nasekanou cibuli. Dobře rozmícháte. Rukou tvarujete ploché řízky. Obalujete ve strouhance a v malém množství oleje smažíte z obou stran dozlatova.

Zeleninový salát s tuňákem a vejci

Ingredience:

alespoň 2 druhy listových salátů

4 vejce

2 lžíce kaparů

200 g tuňáka (kousky ve vlastní šťávě nebo v oleji)

2 jarní cibulky

8 sušených rajčat

100 g měkkého kozího sýra nebo žervé

olivový olej a balzamikový ocet

čerstvě mletý pepř, sůl

Vylepšený tuňákový salát s vejci bude chutnat celé rodině! Vajíčka oloupejte a podélně je pokrájejte na čtvrtiny nebo osminy. Salát omyjte, osušte a rozprostřete na talíř. Na salát nasypte kapary, tuňáka a jarní cibulku. Pokapejte olejem a posolte. Přidejte nakrájená rajčata, vejce a sýr, opepřete a pokapejte balzamikem.
◼ redakce hobby / inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Chcete-li poznat to pravé Španělsko, musíte navštívit Jerez. Učaruje vás i v zimě

Věda & Vesmír

Dříve jsme se mohli kochat pohledem na oblohu plnou hvězd, dnes už to jen tak nezažijeme. Čím to je?

Bydlení

Jak pečovat o parkety? Postačí vám správně naředěný ocet

Zavřít reklamu