Vosk z adventního věnce můžete odstranit z ubrusu elegantně a beze zbytku

 Ostatní 
25. prosince 2020 10:00 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mastné skvrny vám na památku nezůstanou Depositphotos
Vánoce mají být především svátky klidu, ale ruku na srdce, zejména hospodyňky vědí své a rozhodně by se pod to nepodepsaly. Jakmile skončí předsváteční úklidové a pečicí šílenství, nastává nervozita, aby se zejména Štědrý den povedl podle představ. Občas se však stane, že to úplně nedopadne.

Často se však stává, že například na sváteční ubrus či šaty ukápne vosk z adventního věnce. Jak si v takovém případě poradit, aby na sváteční čas nezbyla jen mastná vzpomínka?

Nechte vše zaschnout

Věřte tomu, že je to poměrně snadné. Základem je, abyste nechali vosk pořádně ztuhnout. Pokud byste se snažili z látky dostat ještě teplý a tekutý vosk, spíše jí tím ublížíte. Pokud se vám nechce čekat, můžete potřísněnou látku vložit na nějakou dobu do mrazáku, který tuhnutí výrazně pomůže.

Vezměte si tupý nůž

Jakmile je vosk dostatečně tuhý, vezměte si tupý, ideálně příborový nůž a pokuste se co nejvíce vosku odstranit. Postupujte ale opatrně, abyste látku neponičili. Hotovo budete mít ve chvíli, kdy na ubrusu zůstane pouze mastný vpitý flek.

Poté si rozpalte žehličku na nejnižší stupeň a ubrus či jinou látku zespodu i shora obložte savými papírovými ubrousky. Poté žehličkou skvrnu přes savý papír opatrně přežehlujte. Jakmile uvidíte, že jsou ubrousky mastné, vyměňte je, abyste nedělali zbytečnou práci. Zároveň hlídejte, že je teplota dostatečně nízká na to, abyste ubrus nebo třeba oblíbené oblečení nespálili.

Tip

Pokud nemáte po ruce žehličku, můžete využít fén, který nastavíte na nejvyšší teplotu.

Po vyprání sušte na vzduchu

Ve chvíli, kdy máte pocit, že je vosk definitivně pryč a na látce už zůstala jen mastná skvrna, ručně ji vyperte v přípravku proti skvrnám, případně ji promněte s pomocí mycího saponátu na nádobí. Následně tkaninu vložte do pračky a perte na nejvyšší možnou teplotu, kterou výrobce uvádí na štítku.

Po skončení pracího cyklu však nikdy nedávejte látku do sušičky, ale nechte ji uschnout na vzduchu. Ideální je, pokud svítí slunce, ale v zimě to příliš obvyklé není, proto postačí alespoň přirozené prostředí. Čtěte také: Když selže trik na mastnotu v kuchyni s olejem, jsou ještě další řešení

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve