Několik důvodů, proč si pořídit venkovní rolety a žaluzie

 Dům 
05. dubna 2019 16:48 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Chránit před teplem mohou rolety Shutterstock
Nemáte rádi vedro a v parných letních dnech raději ani nevylézáte z domu? I když budou venku tropy, dopřejte si chládek v pohodlí domova. Až o deset stupňů Celsia dokážou snížit v bytě nebo domě teplotu venkovní clony. Slunce odrážejí exteriérové rolety, žaluzie nebo látkové screeny.

Vnitřní stínění sice odráží světlo, ale už vám příliš nepomůže s horkem. Venkovní ochrana naopak propustí světlo, ale ušetří vás od přílišného vedra, které se nedá snést. Pokud žijete ve vrchních patrech panelového domu nebo máte v domě podkroví, externí clony oceníte dvakrát tolik. V zimě naopak zbraňují úniku tepla.

Chrání soukromí

Venkovní clony nabízejí také ochranu soukromí, zvukovou izolaci a brání kroupám nebo větvím při větru, aby dopadaly na okno. Tím pádem to zmírňuje zaprášení skla. Pokud máte kvalitní předokenní rolety, můžete tím také snadno odradit zloděje. Případná síť může rovněž zabránit vniknutí hmyzu.

Využít můžete předokenní roletový systém. Jeho složení je z roletového pancíře, vodicích lišt a boxu, který může být v roletovém překladu. Díky tomu je mezi stíněním a oknem větší mezera. Častým řešením pro novostavby je instalace přímo do zdi nad oknem. Dodatečně je pak možné umístit box na jakékoliv okno z vnější strany.

Proti větru i dešti

Rolety chrání proti větru i dešti, umožňují úplné zatemnění a fungují jako zvuková bariéra. Otvory některých typů v létě zajišťují ventilaci. Kvalitní plastové typy rolet mají vlastnosti jako výrobky z hliníku, které jsou však větší zárukou bezpečnosti. Plast i hliník jsou k dostání v mnoha odstínech a imitují také barvu dřeva.

Venku mohou být i žaluzie a slunolamy. Žaluzie jsou většinou z hliníku s horizontálně kladenými lamelami. Mohou být ale i plastové nebo dřevěné. Montují se podobně jako přední okenní rolety přímo na okno nebo fasádu, případně do připraveného prostoru pod fasádou.

Látkové clony

Slunolamy vypadají zajímavě. Chrání totiž celé stěny, nejen okna a dveře. Jsou vhodné pro velké plochy. Většinou jsou z hliníku, mohou být horizontální i vertikální. Pevné verze mají pevné lamely a nejde s nimi hýbat. Mohou mít ale také pohyblivé lamely.

Další možností jsou látkové clony. Jsou z tkaniny, která zcela omezuje průnik slunečních paprsků. Míru zastínění lze volit hustotou látky. Speciální tkanina screenových rolet i fasádních clon je navinutá do boxu nebo kazety. Má různé způsoby ovládání, ať už ručně, nebo motorem, díky kterému dojde k odvíjení látky a jejímu spuštění.

Látka bývá tkaná ze skelného vlákna obaleného ochranným povlakem. Screen je extrémně pevný, omyvatelný a také odolný vůči ultrafialovému záření, které by jinak dopadlo na sklo okna. O umývání oken jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum