Stojan na nože je často plný plísně. Jak jej dobře vyčistit?

 Dům 
01. dubna 2019 10:09 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jestli máte rádi svůj dřevěný stojan na nože, měli byste o něj pečovat Depositphotos
Uzavřené stojany na nože se v první řadě vůbec nedoporučují. Tím, že je neustále vytahujete a zastrkáváte do držáků, tak je můžete otupit, a navíc se v těžko dosažitelných místech může usadit plíseň a bakterie. V každém případě by si jednou za čas zasloužily pořádně vyčistit.

Lepší než uzavřené, dřevěné bloky jako stojany na nože, jsou magnetické pásky. Jestli dřevěný stojan už doma máte, nebo mu z nějakého důvodu dáváte přednost, nemusíte se ho zbavovat. Důležité je vědět, jak ho vyčistit.

Proč je nutné stojan vyčistit

Bakterie a plísně si libují ve vlhku, takže pokud pokaždé perfektně nevyčistíte a neosušíte nože před tím, než je vrátíte zpátky do stojanu, může na vás na dně držáků čekat nemilé překvapení. Další možnost je, že je třeba váš stojan položený na kuchyňské lince, která se občas namočí, a vy můžete zapomenout jej zvednout a uklidit pod ním.

V nejhorším případě je plíseň zvenku viditelná. I když ji ale nevidíte, je dobré vědět, že je všechno řádně vyčištěné. Celý proces zabere dost času, ale měli byste se snažit k němu čas od času donutit, pokud nechcete investovat do magnetického proužku, který se čistí mnohem snadněji.

Budete potřebovat něco silnějšího, než jen prostředek na nádobí a vodu. Jde o zředěný bělící roztok, který se dá nahradit také bílým octem nebo peroxidem vodíku.

Postup

Vytáhněte všechny nože a vyčistěte je horkou vodou s prostředkem na nádobí a důkladně je osušte. Zároveň můžete nože i nabrousit. Celý blok otočte vzhůru nohama a vysypejte všechny nečistoty. Potom jej otočte zpátky a vyčistěte držáky chlupatými modelovacími drátky. Vnější část vydrhněte kartáčem s vodou a čističem. Snažte se nepoužívat příliš moc vody. Pak se jí ještě zbavte suchým hadrem. Nejlépe nechte stojan vyschnout přes noc.

Na druhý den vyčistěte stojan zvenku zředěným bělícím roztokem (lžička bělidla a čtyři hrnečky vody). Znovu chlupatým drátkem vyčistěte držáky, tentokrát bělidlem, a osušte blok suchým hadrem. Nechte schnout ještě alespoň dalších dvanáct hodin. Nakonec do něj vraťte suché čisté nože.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47