Chcete vlastního koně? Nejprve začněte chodit do jízdárny

 Mazlíčci 
03. dubna 2019 06:35 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mít koně toužil v dětství snad každý Depositphotos
Skoro každé dítě si odmalička přeje mít koně. Někomu to rodiče splní, někdo si ho pořídí až v dospělosti. Než tak učiníte, pořádně si to rozmyslete. Kůň spolkne hodně času, ale také hodně peněz.

Pokud dítě nebo dospělý touží po koni, není rozumné se hned vrhat ke koupi. Nejprve si zálibu otestujte tím, že začnete vy nebo vaše dítě chodit do jízdárny. Tam uvidíte, co všechno kůň denně potřebuje, jak se o něj správně starat a jak na něm jezdit.

Kůň není pes

Když vás ani po poznání náročnosti a nástrah péče nepřejde chuť koně vlastnit, musíte si dobře spočítat, zda na chov máte. Mít koně totiž není tak jednoduché, jako mít psa, křečka nebo rybičky. Kromě peněz to chce i trpělivost a odhodlání, ale také odříkání si dovolených a podobně. Pokud tedy nemáte někoho, kdo se vám bude o koně starat.

Pořídit si koně neznamená výdaj jen na samotné zvíře, které stojí desítky tisíc korun. Na začátku musíte koupit i ohlávku, sedlo, vodítko, otěže, ale také pomůcky na čištění srsti a hřívy, případně také přilbu a chrániče na jízdu. Nic z toho nestojí v řádu stokorun, ale utratíte za to dohromady desítky tisíc korun.

Například přilbu pořídíte do pěti tisíc, ale kvalitní sedlo stojí kolem 10 tisíc korun. Pokud nemáte dům se zahradou a stájí, je potřeba vynaložit další peníze za nájem vhodného ubytování nebo za stavbu. Zajištěného musíte mít kováře na podkovy, které musíte měnit jednou za tři měsíce.

Další peníze spolkne krmivo, podestýlka, veterinární péče i očkování. Pokud chcete i více jezdit, neobejdete se bez trenéra.

Drahá péče

Kůň bude denně potřebovat i desítky litrů vody, deset kilo sena nebo až 30 kilo trávy. Další nutností je oves, otruby, mrkev, jablko, ale i chléb a třeba i vitaminy. Kromě počátečních investic za koně měsíčně utratíte pár tisíc korun. Je to ale pouze v případě, že máte stáj. Pokud ne, můžete platit dalších třeba i deset tisíc měsíčně. Na druhou stranu vám ale zase odpadne každodenní povinnost starat se o koně.

Valach je klidnější než klisna

Pro začátečníky nebo děti se hodí klidnější valach nebo klisna. Je lepší, pokud bude trochu starší, třeba kolem sedmi a více let. Čím starší bude, tím lépe se bude ovládat. Navíc se dá sehnat i poměrně lacino třeba kolem 15 tisíc korun.

Lepší je zvolit zvíře, které je vycvičené a narodilo se ve stádu. Mívají lepší charakter. Před koupí se ujistěte, že má důkladnou veterinární prohlídku. Klidný a učenlivý je pro děti velšský pony. Je menší a zaplatíte za něj přes 20 tisíc korun.

Ideální pro děti je i huculský kůň, který je nenáročný, přátelský a oddaný svému pánovi. Stojí přes 20 tisíc. Přestože je menší, unese i dospělého. Dobromyslnou povahu má i appaloosa. Je hodný a má rád děti. Zaplatíte za něj ale i přes 50 tisíc. Lacinější variantou je třeba hafling, který je ale zase temperamentní. Jak vybrat vhodného koně, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve