Objevili jste dírky na oblečení? Chyba bude možná ve vaší pračce

 Dům 
14. června 2019 10:11 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Někdy problém se zničeným prádlem vyřeší opravář Depositphotos
V obchodě si uděláte radost nákupem nového trička, hodíte ho do pračky a už se nemůžete dočkat, až s ním další den vyrazíte mezi lidi? Jenže po vytažení z pračky vás čeká nemilé překvapení v podobě dírky na tričku. Hledání příčiny neodkládejte, můžete si zbytečně zničit několik dalších kousků oblečení.

V první řadě se musíte pustit do důkladné kontroly pračky. Začněte u bubnu, přejíždějte po něm rukou, je totiž možné, že z něj něco trčí a následně to dělá neplechu na oblečení. Pokud na něco narazíte, pokuste se to vyndat, zkuste buben i pootočit, zaseknutá věc se může uvolnit a jít snáze ven. Narazit můžete například na zaseknutou sponku do vlasů, kterou dcerka zapomněla vyndat z kapsy, výjimkou nejsou ani malé šroubky nebo hřebíčky, které při praní vypadly z pracovní košile či kalhot. Oblečení může ničit i kostice od podprsenky, která při praní praskla, vypadla a zajela za buben.

Pomůže opravář

Pokud se vám podaří najít zdroj problému, ale nejde dostat ven z pračky, raději povolejte opraváře. V případě, že máte s rozložením pračky zkušenosti, můžete se do toho pustit sami. U starších praček stačí odšroubovat několik šroubků a jste téměř u bubnu, ale u novějších typů je systém složitější.

Pozor na zipy a háčky

Možná nastane situace, kdy uvnitř pračky na nic podezřelého nenarazíte. V tom případě se zaměřte na to, jaké oblečení perete dohromady. Vyvarujte se situacím, při kterých společně perete trička, mikiny, podprsenky i kalhoty. Dírky v oblečení totiž můžou mít za vinu právě zipy od mikin nebo kalhot, u podprsenek zase systém zapínání, kdy se háček o oblečení lehce zachytne a dírka je na světě. Za pokus rozhodně stojí prací sáčky a síťky na prádlo. Jde o praktické pomocníky, do kterých vložíte oblečení, zapnete a dáte vyprat. Co se starým oblečením, jsme psali zde.

Na výběr jsou většinou tři velikosti - menší, střední a větší. Tímto způsobem ochráníte svoje oblečení před nemilým překvapením po vytažení z pračky. Nespornou výhodu pocítíte, pokud budete v malém sáčku prát několik podprsenek, po vyndání z pračky do sebe totiž nebudou zamotané a nemusíte trávit dlouhé minuty tím, že budete hledat konec a začátek spodního prádla a vše pracně rozmotávat. Jeden sáček vyjde zhruba na padesát korun.

Nová pračka

V ojedinělých případech se může stát, že i po dodržování všech pravidel budete stále na trikách nacházet nové dírky. V tom případě vám nejspíš nezbude nic jiného, než zainvestovat do nové pračky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod