Mydlice lékařská ozdobí zahradu, ochutí salát a dokonce vyčistí i vaše oblečení

 Zahrada 
03. srpna 2019 13:37 / Ema Maxová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tato květina vám dokáže ochutit salát, vyprat obleční i umýt vlasy Internet
Květina a prací prostředek v jednom? Že nic takového neexistuje? Omyl! Představíme vám mydlici lékařskou. Rostlinku, s níž můžete umýt celou domácnost, včetně svých vlasů.

Jak sám název napovídá, mydlice lékařská je všestranně užitečná rostlina. Už staří indiáni ji používali zejména k mytí vlasů. Později poznali její úžasné prací účinky a dříve se s ní praly tak choulostivé materiály, jakým bylo hedvábí. Pokud tedy hledáte opravdu účinný a přitom ekologický prostředek do domácnosti, je mydlice pro vás tou pravou rostlinou. Navíc si ji můžete pěstovat i na zahradě.

Snadno se množí

Mydlice je trvalka vysoká 30 - 70 cm, která bude rok co rok zkrášlovat vaši zahradu. Dařit se jí bude na slunném místě nebo v polostínu. Má ráda výživnou, kyprou, na humus bohatou půdu a vyžaduje dostatek vláhy. V přírodě často roste podél potoků a na vlhkých loukách. Rozvětvená rostlina může být až 60 cm široká, vyžaduje tedy dostatek prostoru. Rostlinu lze množit semeny, ale často se jimi množí i sama. Na podzim lze také rozdělit starší trsy nebo oddělit oddenky a vysadit je na nové místo.

Je i jedlá

Květy mydlice nejenomže krásně provoní vaši zahradu, ale také si na nich můžete pochutnat. Ozdobí a ozvláštní saláty i další pokrmy. Avšak nejvíce oceníte její čistící účinky, a to díky obsahu saponinů, které mají mimo jiné čistící schopnosti. Dovede jemně očistit hedvábí, vlnu a další vzácné tkaniny a navrátit jim původní krásu, aniž by je poškodil. A posloužit může i pro šetrné čištění pleti a mytí vlasů.

Jak na mýdlovou vodu

Pokud si chcete připravit odvar nebo také mýdlovou vodu, dejte hrst nasekané lodyhy do nádoby s vodou (ideálně měkkou a bez chloru, tedy dešťovou), půl hodiny povařte, nechejte vychladnout a teprve pak sceďte. Používejte jako gel na praní. K tomu si také můžete vyrobit domácí přírodní aviváž. Postup, jak na to, jsme psali zde. Mýdlovou vodu můžeme získat i z očištěných kořenů. Silnější odvar z kořenů slouží také jako účinné kloktadlo při zahlenění a zánětech dýchacích cest. Zevní užívání uleví při revmatismu, dně, astmatu, problémech s lymfatickými cestami, nemocech jater, sleziny i střev.

Mydlicový šampon

Z kořene mydlice si můžete také připravit skvělý přírodní šampon. Je to jednoduché.

Potřebujete

  • 30 g kořene mydlice lékařské
  • 350 ml vody
  • několik kapek esenciálního oleje dle vaší volby
  • libovolné bylinky (nepovinně)

Postup

Kořen mydlice rozdrťte a povařte na mírném ohni asi 10 minut. Po odstavení můžete přidat bylinky, jako jsou heřmánek, mateřídouška, kopřiva, bazalka, rozmarýn či levandule. Nechte louhovat, dokud tekutina nevychladne. Nakonec přidejte pár kapek esenciálního oleje. Hotový šampon sceďte a skladujte v lednici. Spotřebovat se musí do týdne.  

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve