Perfektně čisté prádlo a zářivé barvy lze mít i bez chemie. Pomozte si malými triky

 Ostatní 
02. srpna 2019 18:33 / Ema Maxová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Poslechněte rady našich babiček a prádlo bude opět zářit barvami a čistotou Shutterstock
Chcete mít zářivě bílé, stálobarevné nebo voňavé prádlo bez chemie? Máme pro vás pár překvapivých triků, díky kterým vás bude praní prádla bavit.

I když praní prádla není v dnešní době žádný problém, přesto existuje pár triků a rad, aby zářilo čistotou a barvami. A je několik způsobů, jak si lze i tuto práci usnadnit.

Mletý pepř přihoďte k prádlu

I když to možná bude znít trochu divně, mezi tipy a triky, jak mít krásné prádlo, patří i použití černého pepře. Ten nám pomůže zachovat u oblečení stále syté barvy a bílé prádlo bude zářit čistotou. Zapomeňte na zažloutlé fleky, pepř si totiž s nimi poradí.
Stačí, když přidáte do bubnu i lžičku černého mletého pepře. Pokud tak učiníte, perte při nižších teplotách. Tip lze použít i na již zašedlé oblečení.

Aspirin pomůže od bolesti, ale i rozzáří prádlo

Další skvělý tip, jak si lze pomoci při praní prádla, je použití obyčejného aspirinu. Pokud máte rádi zářivou bílou barvu, a máte strach, aby vám bílé oblečení nezešedlo, použijte při praní právě aspirin. Tabletku prostě jen tak vhoďte k prádlu do pračky.

A jak na zašedlé prádlo?

Jde to jednoduše. Rozpusťte 325 mg aspirinu ve dvou litrech horké vody. Do tohoto roztoku pak namočte své zašedlé prádlo a nechejte ho v něm nejméně sedm hodin, nejlépe přes noc. Poté prádlo vyjměte a nechejte jej uschnout. Aspirin vám také pomůže vyčistit skvrny. V tomto případě však použijte studenou vodu, kde rozpustíte aspirin. Nechejte prádlo se skvrnami v této lázni dvě hodiny. A pamatujte, skvrny a horká voda nejdou dohromady, proto v tomto případě používáte vodu studenou!

Skořápky od vajec

Skvělou, čistě ekologickou metodu praní bílého prádla používaly již naše babičky. Pro vybělení a proti zašednutí přidávaly k záclonám nebo bílému prádlu do pračky bavlněný sáček s vaječnými skořápkami. Jejich účinky jsou také skvělé, ovšem chce to delší přípravu. Skořápky musíte nechat dobře vyschnout, zbavit je všech zbytků, tedy i vnitřní krycí blanky. Pak je nutné je vložit do dobře uzavřeného látkového sáčku, aby se skořápky nevysypaly do pračky. Dále čtěte: Chcete kvalitní a levná vajíčka? Pořiďte si zjara slepice).

Do pračky se zapnutými knoflíky

Na závěr máme pár rad, které vám při praní usnadní práci a prodlouží život nejen vašemu prádlu, ale i vaší pračce.

  • Nepoužívejte na praní zbytečně moc pracího prostředku, ale volte jeho přiměřené množství.
  • Pračku nepřetěžujte, dodržujte stanovené váhové množství, jinak se vám prádlo řádně nevypere.
  • Před praním zapněte zip na oblečení a zapněte knoflíky.
  • Pravidelně o vaši pračku pečujte, aby vám sloužila co nejdéle a vaše prádlo nezapáchalo.
  • Nezapomínejte také na jeden skvělý trik, s nímž vám pomůže ocet. Přidávejte jej do pračky. Můžete jej v menším množství dát přímo do pračky při běžném praní. Větší množství octu pak použijte při praní utěrek.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008