Konec žlutým skvrnám od potu! Tipy, jak se jich zaručeně zbavíte

 Ostatní 
30. července 2019 10:30 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Skvrny od potu na oblečení jsou opravdu nehezké Shutterstock
Jak vyčistit žluté skvrny od potu z oblečení? Zkoušeli jste leccos a nic nezabírá? Pokud se vám na bílém tričku nebo košili objeví nevzhledné zažloutlé skvrny, nemusí oblíbený kousek oblečení končit v koši. Máme pro vás skvělé tipy na jejich odstranění.

Skvrny od potu na oblečení jsou opravdu nehezké. Proto mysleme vždy na to, abychom se jich co nejdříve zbavili. Základem pro odstranění takových skvrn je, vymáchat oblečení v teplé vodě s pracím prostředkem. Pot totiž získá žlutou barvu až za nějakou dobu, takže čím déle svršek necháme bez povšimnutí, tím viditelnější barva bude. Použijte tajné zbraně zkušených hospodyněk a naučte se, jak je odstranit.

Ocet, náš přítel

Ocet je opravdu všemocným bojovníkem proti špíně, a to i na oblečení. Nahromaděný pot, který se časem zejména na bílých tričkách v oblasti podpaží zbarvil dožluta, proti němu nebude mít žádnou šanci. Nejde přitom o žádnou vědu, ale o docela jednoduchý postup.

Jak na to?

Smíchejte teplou vodu s octem v poměru 1:1. Namočte do ní propocený kus oblečení a nechte namáčet asi tak 2-3 hodiny. Potom oděv vyždímejte a připravte si ještě směs teplé vody s trochou prášku na praní. Vezměte si kartáček s tvrdšími štětinkami a žlutou skvrnu z oblečení vykartáčujte. Nakonec oděv klasicky vyperte.

Dvojfázový trik

Na skvrny od potu, které mají tužší kořínek a nezmizí ani po vyzkoušení octového prostředku je třeba jít dvoufázově. To znamená, že si do lavoru připravte stejný poměr teplé vody a octa, jako je zmíněný v předchozím odstavci a prádlo namočte tak na půl hodiny. Pak ho vyždímejte téměř do sucha. Smíchejte lžíci peroxidu vodíku, lžíci soli a 100 gramů jedlé sody. Dobře promíchejte a tuto pastu naneste na skvrnu. Nechte působit asi 20 minut a potom oděv vyperte při nejvyšší možné teplotě uvedené na štítku.

Kypřící prášek

Kypřící prášek používáme hlavně při pečení. V odstraňování zažloutlých skvrn, ale odvede výbornou službu.

Jak na to?

  • Připravíme si nádobu či kbelík a naplníme je teplou vodou. Nepoužíváme vodu horkou.
  • Přidáme celý sáček kypřícího prášku, popř. 2 sáčky, pokud máme objem více jak 6 litrů.
  • Pečlivě promícháme, aby se prášek dostatečně rozpustil, přidáme znečištěné oblečení a opět zamícháme.
  • Namáčíme přibližně 40 minut.
  • Nakonec vypereme v pračce s přidáním pracího prostředku. 

Hitem posledních let jsou bílé kecky. Nosí se prakticky ke všemu a jsou oblíbenou součástí outfitu. Co ale dělat, když se zašpiní? Poradíme, jak vyprat boty v pračce, aby se nezničily.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve