Chcete nenáročnou rostlinou? Kupte si fíkus, má navíc jednu výbornou schopnost

 Dům 
31. července 2019 14:21 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Rostlina se hodí do každé domácnosti Depositphotos
Přemýšlíte, že domov zkrášlíte nějakou nenáročnou rostlinou? Poohlédněte se po fíkusu! Nejen, že s ním nebudete mít téměř žádnou práci, ale navíc vás ochrání před prachem, který zachytává na své listy.

Nejčastěji narazíte na fíkus malolistý, který je zároveň i jedním z nejoblíbenějších a najdete ho v řadě bytů i domů. Typické jsou pro něj drobné kožovité listy tmavé barvy. Jakmile si ho dovezete domů z obchodu, přesaďte jej. Kvůli přepravě z velkých pěstíren jsou totiž rostiny zasazené do substrátu, který je velmi vysychavý. Fíkus vyndejte z kontejneru, opatrně oberte padající zeminu a namíchejte novou s větším podílem organické výživné hmoty. Další přesazování se u mladších rostlin provádí po dvou letech na jaře a u starších fíkusů za tři až pět let.

Dostatek vody a vlhkost

Pokud máte rostlinu přesazenou, je čas na výběr vhodného místa. Berte v potaz, že tato pokojová rostlina má ráda dostatek vody a zvýšenou vlhkost vzduchu. Dejte přednost umístění na rozptýleném světle, protože přímé slunce by mohlo listy spálit. Fíkus je velmi citlivý na studený průvan a nesnáší přílišné teplotní výkyvy. Nejlépe se mu daří při teplotě 15 až 25 °C. Za vaši péči se vám fíkus odmění, ochrání vás totiž před prachem, který aktivně zachytává na své listy. Z toho důvodu je potřeba listy pravidelně setřít mokrým hadříkem.

Velmi důležité je jeho správné zalévání, vždy volte vlažnou vodu. Substrát udržujte stále vlhký. Myslete také na to, že voda v misce pod květináčem nesmí být déle než hodinu, potom je nutné ji vylít. Mohlo by se totiž stát, že fíkusu začnou uhnívat kořeny, listy zežloutnou a následně i opadají. Přelití může mít za následek úhyn celé rostliny. Naopak velmi suché prostředí způsobí hnědnutí a zasychání listů. Vhodné je také hnojit tekutými hnojivy. Na složení zeminy není fíkus náročný, stačí mu proto substrát na pokojové rostliny. Vhodná není pouze samotná rašelina, protože po přeschnutí špatně příjímá vodu.

O zahradních trendech roku 2019, jsme psali zde.

Pokud nechcete, aby vám rostlina za chvilku přerostla přes hlavu, je potřeba její růst pravidelně redukovat. Nové přírůstky zkracujte střídavě. Máte-li v plánu udržet velikost koruny či tvar jednotlivých větví, musíte provést zakrácení o tři listy hlouběji oproti
zamýšlenému obrysu, aby se měla rostlina kam rozrůstat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47