Jak vyprat boty v pračce, aby se nezničily

 Ostatní 
29. července 2019 17:15 / Eva Vogelová
  4
📷
5 fotografií v galerii
Látkové boty do pračky dát můžete Depositphotos
Výrobci nedoporučují prát boty v pračce, protože by se mohly poškodit. Skutečně se to stát může, a z toho důvodu je nutné dodržet několik následujících opatření, se kterými by se vám boty zničit neměly. Nejde však o stoprocentní záruku. Boty do pračky dáváte pouze na své vlastní riziko.

Do pračky rozhodně nesmíte dát kožené boty či jejich imitaci. Prát nesmíte ani semišovou a goretexovou obuv. Do pračky můžete vměstnat textilní a plátěné boty. Není vhodné prát velmi opotřebované boty, u kterých už se začíná odlepovat podrážka. Mohlo by se stát, že je vyperete a odlepí se vám úplně celá. Kvalitně vyrobeným botám s následujícím postupem by pračka neměla nijak ublížit.

Vyndejte z bot vložky a tkaničky

Nejdříve vyndejte z bot tkaničky a vložky. Tkaničky by se mohly v botách zabarvit. Dejte je do pračky společně s běžným prádlem. Vložky vyperte ručně. Měli byste si na nich dát záležet, protože zapáchají nejvíce ze všech částí bot.  

Odmastěte boty

Boty musíte odmastit, protože se na ně během používání nalepila spousta špíny, kterou pračka nezvládne sama vyčistit. Vložte boty do nádoby s vodou, do které nalijte přípravek na mytí nádobí. Několik minut je tam nechte ležet, a poté je důkladně opláchněte.

Zbavte se špíny na podrážce

Když budete dávat boty do pračky, měly by mít čistou podrážku. K vydrhnutí použijte pastu na zuby. Kromě chrupu totiž dokáže vybělit i další věci, což platí i pro gumovou podrážku. Zubní pasta navíc vaše boty nijak nepoškodí.

Dejte boty do pracího vaku

Prací vak je praktický pro praní jemného prádla, ale vám poslouží i jako vak na boty. Vložte je do něj, aby se vám nepoškodily. Mohly by se totiž otlouct o buben. Pokud nemáte vak na praní, použijte starý povlak na polštář, ale nesmí pouštět barvu a chloupky. 

Obuv perte maximálně na 40 °C

Program pračky nastavte maximálně na 40 °C, protože větší teploty by je poškodily. Ideální by bylo prát obuv na 30 °C. Nemusíte se bát, že by se s nižšími teplotami důkladně nevypraly. Pokud jste dodrželi předchozí kroky, vaše boty budou čisté a patrně nebudou ani poškozené.

Obalte boty novinami  

Pokud chcete mít boty po vyprání rychle suché, použijte na ně noviny. Obalte je ze všech stran novinami a opakujte to několikrát. Noviny dobře nasávají vlhkost. Pokud si vyprané boty nepotřebujete hned nazout, nechte je vyschnout přirozeně na teplém místě. 

Tip: Moderní pračky nabízejí velmi šetrné a zároveň účinné programy, které se hodí právě například pro praní bot. S výběrem takové pračky vám pomůže přehledné srovnání praček.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47