Má váš pejsek strach z jízdy autem? Víme, co zabírá

 Mazlíčci 
30. července 2019 16:00 / Šárka Sokolská
  1
📷
5 fotografií v galerii
Někteří psi trpí silnými nevolnostmi během jízdy a do auta ani nechtějí nastoupit Shutterstock
Ne každý pes snáší dobře cestu v autě. Někteří to snášejí tak zle, že jejich jízda končí až zvracením. Máme pro vás několik rad, jak pejskovi z cestování udělat příjemnější činnost.

Většina psů skutečně nemá ráda cestování v autě. Důvod je zřejmý. Nejsou na ni totiž zvyklí, nevědí, co se děje, není to jejich přirozené prostředí, kde si mohou hrát a prohánět se za míčkem. Proto je důležité psovi pobyt v autě pokud možno co nejvíce ulehčit. Vám to neuškodí, jemu pomůže.

Důvodů je několik

Příčin, proč psi nesnajší cestování ve vozech, může být hned několik. Někteří psi mohou trpět poruchou vnějšího ucha, což jim dělá při rychlejším pohybu problémy. V těchto případech obvykle může pomoci veterinář, který psovi předepíše lék. Většina psů se však bojí uzavřeného prostoru, nekontrolovaného pohybu nebo hluku během jízdy. A zde je potřeba postupovat citlivě.

Seznamte je s autem

Psi se mohou bát auta jako takového. Snažte se mu z vozu udělat zábavné prostředí. Přiveďte jej k nenastartovanému vozu, mějte u sebe dobroty, mluvte na něj klidně a přátelsky. Klidně mu otevřete všechny dveře a dovnitř dejte jeho oblíbené hračky a pamlsky. Možná tento proces budete muset zopakovat několikrát, než chlupáč najde odvahu dovnitř vstoupit. Každopádně ho tam netahejte násilím. 

Prodlužujte pobyt

Jakmile se vám zadaří a pes do auta skočí, je na místě obrovská pochvala. A nejen to. Teď přichází to nejdůležitější, a to je odměna. Pak jej nechejte klidně hned vyskočit. Postupně se však snažte zvyšovat dobu, kdy je hafan v autě. Klidně si tam s ním chvíli hrajte, zapojit můžete i krátké cvičení povelů. A jakmile pes zvládne pobyt v zaparkovaném autě, je načase jej nastartovat.

Nastartujte

Opět dejte psovi nějaký čas si na hluk motoru zvyknout. Zpočátku nechejte motor běžet krátce a interval postupně prodlužujte. Pokaždé u sebe mějte odměnu. Pokud se pejsek bojí, buďte připraveni ujistit ho, že je vše v pořádku. Jakmile zvládente i tento krok, je potřeba psa zvykat na upínání do bezpečnostních popruhů. Ty jsou důležité pro bezpečnou jízdu nejenom vašeho psa, ale především celé vaší rodiny. Více na toto téma jsme psali zde.

První vyjížďka 

Jestliže váš pes zvládá pobyt v autě i nastartovaný motor, zkuste si vyrazit na krátkou projížďku. Třeba na jeho oblíbené místo. Pejsek by měl vědět, že cesta autem znamená, že se takto dopraví na parádní místo, kde jej čeká procházka, hraní s oblíbenou hračkou nebo s psími kamarády, nebo třeba plavání. Záleží, co váš chlupáč preferuje nejvíce. Vyberte trasu, kde není příliš zatáček. V autě by mělo být příjemně, ideální jsou otevřená okénka a vypnuté rádio. A nezapomeňte vzít s sebou odměny. 

Stále to není ono?

Pokud se vám zdá, že pes stále jízdu v autě moc nezvládá, zkuste si vzít na pomoc třeba Bachovy esence nebo doplňky stravy, které se podávají právě před jízdou autem a jinými náhlými stresovými událostmi. Tyto přípravky jsou volně prodejné, nepotřebujete k jejich užívání souhlas veterináře. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47