Květ černého bezu – pro zdraví i do kuchyně

 Ostatní 
11. května 2015 18:15 / redakce
  0   0
📷
1 fotografie v galerii
Světle žlutá květenství černého bezu patří k nejdostupnějším a také k nejchutnějším bylinkám. Wikimedia Commons/Petr Vilgus
Světle žlutá květenství černého bezu patří k nejdostupnějším a také k nejchutnějším bylinkám. Čaje, šťávy a sirupy můžete pít jako osvěžující nápoje, ale stejně tak je používat proti nachlazení či horečce.

Sběr a sušení květů černého bezu

Květy vykvétají od května do července. Pro sušení sbíráme celé, plně rozkvetlé květy, a to ulamováním nebo odstřiháváním z větví, nejlépe za slunných dní kolem poledne. Sušte je v co nejkratší době buď rozprostřené v tenké vrstvě, nebo květenství zavěsíte v dobře větrané místnosti. Nikdy nesušte na přímém slunci. Pro pozdější uskladnění odstraňte případné zhnědlé květy, ponechejte si jen ty, které si zachovaly světlou nažloutlou barvu. Skladujte je v tmavé uzavíratelné nádobě v suchu.

Čaj

Polévkovou lžíci sušeného květu zalijete ¼ litrem vroucí vody, necháte 10 minut vyluhovat a přecedíte. Čaj můžete osladit medem.

Med z květů černého bezu

Ingredience:

25 květů černého bezu

1 velký citron

1 litr vody

1 kg cukru

Květy bezu omyjete a odstraníte velké stonky. Citron oloupete a nakrájíte na kousky. Bezové květy s citronem vaříte asi 20 minut v litru vody, poté odstavíte a necháte ještě asi 24 hodin vylouhovat. Druhý den šťávu přecedíte přes plátno, přidáte cukr a vaříme do té doby, než se začne hmota táhnout. Podle chuti můžete přidat ještě citron. Ještě horký med plníte do sklenic a zavíčkujete. Hotový med můžete ještě sterilizovat.

Sirup z bezových květů

Ingredience:

30 velkých květů černého bezu

2 velké citrony (nebo 4 lžičky kyseliny citronové)

2 kg cukru (množství cukru je možno podle chuti snížit až na polovinu)

2 l vychladlé převařené vody.

Omyté květy zbavené nejsilnějších stonků zalijete vychladlou převařenou vodou, přidáte omytý a na kolečka nakrájený citron (nebo kyselinu citronovou) a necháte 24 hodin odstát. Poté přecedíte přes jemné plátýnko, přidáte cukr, který mícháním důkladně rozpustíte, krátce povaříte a plníte do lahví. Při skladování v temnu a chladu vydrží sirup i několik měsíců, popř. ho můžete 10-20 min. sterilizovat při 80°C. Po otevření skladujte v lednici.

Bezinkový ocet

Ingredience:

5 - 10 velkých květů bezinek

0,5 litru octa

Do zavařovací sklenice vložíte čerstvé květy bezinek a zalijete 8% octem. Květy by měly být zcela ponořené. Sklenici zakryjete plátnem a necháte v chladu a temnu 3 - 6 týdnů. Poté ocet scedíte a naléváte do připravených lahví, dobře zazátkujte. Ocet se skvěle hodí na dochucení zeleninových salátů. Má ale také léčivé účinky - naše babičky s ním léčily horečky. Zředěným octem (v poměru 1:4) natíraly chodidla, dlaně a spánky.

Bezinkové víno

Ingredience:

1,25 l bezinek

4 l vody

1,5 kg cukru

vinné kvasinky (doporučujeme Portské)

Bezové plody opláchněte a vložte do hrnce. Přilijte 4 litry vody a dejte na 20 minut vařit. Po vychladnutí bezinky dobře vymačkejte a do šťávy, kterou získáte, přidejte cukr. Roztok nechte přejít varem a poté jej odstavte. Až bude šťáva vlažná, dejte do ní vinné kvasinky (řiďte se dávkováním popsaném na obalu) a nechte ji v dostatečně velkém demižonu (roztok ať sahá jen do tří čtvrtin nádoby) s kvasnou zátkou kvasit. Až víno dokvasí, stočte je do lahví, zazátkujte a uložte v chladu.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Paris Hilton se bude za pár dní vdávat. Svatební hostina bude na dědečkově panství

Styl

Mnoho lidí si stále neumí umýt ruce. Přitom na správném postupu teď záleží více než kdy jindy

Tech

Jak na instalaci Windows 11 na nepodporovaných PC. Krok za krokem

Zavřít reklamu