Chleba bez hnětení

U většiny z nás tvoří chléb každodenní složku stravy a velmi si zakládáme na jeho kvalitě.
 Ostatní 
29. dubna 2015 23:55 / Wikimedia Commons/Kbedell
  0   0
Chléb patří k základním potravinám připravovaným pečením, pařením, nebo smažením těsta sestávajícího minimálně z mouky a vody. Ve většině případů je nutná jedlá sůl a kvásek, který občas nahrazuje či doplňuje pro rychlejší růst kvasnice (droždí). Některé druhy chleba též obsahují koření (např. kmín) a zrna (sezam, mák). My pro vás připravili recept na chleba bez hnětení!

Nasypeme do mísy a nasucho zamícháme:

- 3 hrnky hladké mouky (hrnek obyč cca 250ml, mouka obyč, v případě tmavé chlebové, špaldové atd. chleba tolik nenakyne a je tužší a uvnitř vlhčí)

- 1 lžička sušeného droždí ( na dva chleby rozdělím napůlky jeden pytlík, ale jsou to potom spíš 2 lžičky na každý chleba)

- 1,5 lžičky soli (osobně dávám 2 lžičky)

- 1 lžička drceného kmínu (osobně dávám 2 lžičky)

- Podle chuti můžete přimíchat cibulku, česnek, bylinky, semínka, škvarky…

POSTUP:

1. Do zamíchané směsi nalijeme 1,5 hrnku vody (přiměřeně, raději hustší, líp se s ním pak dál pracuje).

2. Vznikne nevzhledné těsto, přikryjeme utěrkou, které necháme odležet na 8 až 12 hodin.

3. Těsto vyndáme na pomoučený vál a gumovou stěrkou nebo pomoučenýma rukama roztaháme na placku cca 2-4cm tlustou.

4. Necháme 15min odpočívat.

5. Těsto přeložíme na třetiny „zvrchu a zespodu“ a na třetiny „zleva a zprava“.

6. Necháme 30min zakryté utěrkou odpočívat.

7. Poté ještě dalších 30min, ale to už si zapneme troubu na 230°C a tu druhou půlhodinu v ní necháme nahřát pekáč s pokličkou.

8. Přendáme do horkého pekáčku. Můžeme zase nahoru něčím posypat.

9. Pečeme 30min při 230°C. Pak sundáme pokličku a pečeme ještě dalších 15min.
◼ redakce hobby / inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Chystáte se do Švýcarska? Zapomeňte na auto. Tuto zemi poznáte nejlépe z vlaku

Věda & Vesmír

Nejvyšší vrchol ve Švédsku se propadl o výšku devítipatrové budovy

Bydlení

Je lepší vybrat nábytek z dřevotřísky, kovu nebo dřeva? Každý materiál má svá pro i proti

Zavřít reklamu