Bojí se váš pejsek vody? Zbavte ho strachu a naučte ho plavat

 Mazlíčci 
27. června 2019 16:36 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Většina labradorů vodu miluje Shutterstock
Považujete vedra za tak velká, že byste nejraději každý den po práci strávili u vody? Je však problém, že máte psa, který neumí plavat a vždy u břehu štěká do doby, než vylezete? Naučte ho plavat. Začněte pomalými krůčky.

Některá plemena mají vodu ráda a psi se vrhají do vody sami. Patří mezi ně například labrador. Na druhé straně jsou ale plemena, která s vodou kamarádi nejsou. Je to například buldoček, kterého byste do vody tahali párem volů.

Přírodní voda

Pokud máte psa, který se do vody příliš nehrne, nemusíte si zoufat. Plavat ho naučíte. Nejdříve si najděte nejlépe přírodní vodu, kde koupání psa nevadí. Pokud je to přírodní koupaliště, musíte se zeptat, zda tam pes může. V některých totiž zvířata ve vodě zakazují, takže by to mohlo vzbudit povyk.

Nejlepší je takové vodní dílo, kde se jde do vody postupně a pozvolna. Žádné velké skoky do vody od psa, který neumí plavat, nečekejte. Pokud si myslíte, že má pes velký strach, můžete mu pořídit plovací vestu. S ní můžete vzít psa do vody a on uvidí, že ho vesta nadnáší, takže se bude cítit bezpečněji. Potom by měl sám začít máchat tlapkami.

Na lidskou vestu zapomeňte

Vestu obecně můžete využít i u zdatnějších psích plavců, pokud se chystáte plavat delší trasu nebo vyrazit na loďce na plavbu. Nezkoušejte ale psa narvat do lidské vesty. Nemá vhodný střih a pes se v ní nemůže hýbat, takže se vše jen ztíží.

Další pomůckou, jak naučit psa plavat, může být i jiný pes, který už plavat umí. Psi se totiž učí pozorováním. A pokud váš čtyřnohý parťák uvidí ve vodě psa od sousedů, se kterým si často hrává, dodá mu to kuráž a zkusí to taky.

Na nic ale nespěchejte. První den psa nechejte, aby se s vodou seznámil sám. Nechejte ho namočit si tlapky a zjistit, co to obnáší. Určitě nepoužívejte styl našich prarodičů, který spočíval v hození do vody, aby se neplavec naučil plavat. Pes by z toho mohl mít šok a následně celoživotní odpor k vodě.

Nebuďte nervózní

Jakmile se mazlíček s vodou seznámí, můžete zkusit jít do vody. Musíte ho ale doprovodit. Nebuďte nervózní, protože to vycítí. Pes musí cítit, že se nic neděje. Máte dvě možnosti. Buď nechat psa vstoupit do vody po svých, nebo ho vzít do náruče. Pokud se ho rozhodnete nést, udělejte to pomalu a mluvte na něj.

Pokud se mu to bude líbit, můžete ho pomalu pouštět. Pes by měl sám začít plavat. Když se udrží nad vodou, dejte mu najevo, jak jste s ním spokojení. Je možné, že se pes lekne a bude se na vás snažit vyškrábat. Počítejte tedy i s možností, že vás výuka plavání může bolet. V takovém případě je potřeba si dát chvíli oddech.

Hlava nad vodou

Pokud se rozhodnete nechat psa jít samotného, běžte na mělčině. Za každý krok ho pochvalte nebo odměňte oblíbenou dobrotou. Když je pes ve vodě a nezačne plavat sám, pomozte mu. Chytněte ho pod předními tlapkami, aby měl hlavu stále nad vodou, ale aby druhou polovinu těla kontroloval sám.

V této poloze se s ním můžete ve vodě pohybovat. Po chvíli se může naučit plavat a pohybovat sám. Pokud je pes vystrašený, vezměte ho na břeh a zkuste to později znovu. Pokud si váš pes vodu zamiluje, nezapomeňte na to, že i psa plavání vysiluje. Proto když je v ní dlouho nebo na něm vidíte únavu, vytáhněte ho. Někteří psi sami vylezou, proto není dobré je do vody zpátky tahat násilím.

Pomoct naučit psa plavat může i aportování. Někteří psi totiž rádi nosí například hozený míček, větev nebo jakoukoliv hračku. Když míček vletí do vody, vrhne se za ním a ani nepřemýšlí, že musí plavat. Některý pes může na počátku váhat, proto házejte míček blízko břehu. O vhodných psech na běhání jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47