Při sestavování kuchyně se stále hodně lidí dopouští mnoha chyb. Vyvarujte se jich

 Dům 
27. června 2019 13:18 / Marie Popelková
  3
📷
4 fotografie v galerii
Dobře promyšlená kuchyň je k nezaplacení Depositphotos
Sestavit kuchyň tak, aby vše bylo na správném místě a přitom nechyběl prostor na přípravu jídel, není zrovna snadný úkol. A to ani v případě, že vám návrh kuchyně vytváří kuchyňské studio. Seznámíme vás s nejčastějšími chybami, kterých se lidé při sestavování kuchyňské linky dopouštějí.

Kuchyňská linka by měla být opravdu dokonale promyšlená. I sebemenší chybička se může později projevit jako nepřekonatelný problém. Nic tedy neuspěchejte a vyvarujte se následujících omylů.

Špatně seřazené zóny

Prostor v kuchyni si při plánování rozdělte na zóny. Jejich účelem je, aby se vám v kuchyni dobře pracovalo, plynule přecházelo od jedné činnosti ke druhé a vše bylo na dosah ruky. Pořadí zón v kuchyni pro praváka je zleva doprava následující:

  • Skladovací – lednička, mrazák, spíž a další místa určená ke skladování potravin.
  • První pracovní – volný prostor ke krájení, míchání a další ruční přípravě jídla.
  • Mycí – dřez s odkapávačem a myčka.
  • Druhá pracovní – druhý volný prostor pro ruční přípravu, který odděluje umyvadlo a sporák.
  • Varná – sporák, trouba, digestoř.
  • Odkládací – prostor za varnou deskou pro snadnou manipulaci s nádobím.

V takto seřazené kuchyni budete při přípravě jídla plynule přecházet od jednoho stanoviště ke druhému, aniž byste museli neustále pobíhat po kuchyni. Obzvláště ve velké kuchyni byste se při špatně seřazených zónách hodně naběhali.

Umístění trouby a sporáku

Se zónami souvisí i jeden z nejčastějších prohřešků v kuchyni. V ideálním případě se trouba a sporák nachází daleko od ledničky. Pokud stojí vedle sebe, chlad a horko na sebe vzájemně působí, a to vede k vyšší spotřebě energie. Navíc chladnička snižuje teplotu varné desky a trouby, proto vám vaření déle potrvá.

Pokud přesto chcete mít ledničku a troubu u sebe, nebo nemáte jinou možnost, pomůže vám izolace v podobě desek z materiálů na bázi dřeva nebo plastu. Řešením je například vestavná trouba, protože materiál skříňky dostatečně izoluje teplotu.

Také si dejte pozor, ať sporák nestojí těsně u stěny. V takovém případě budete mít stěnu velmi rychle špinavou a jinak než vymalováním špínu neodstraníte.

Myčka je příliš daleko od dřezu

Problémy mohou nastat i v mycí zóně. Máte-li kromě dřezu také myčku, umístěte ji ke dřezu co nejblíž. Nemusí být přímo pod ním (to je vzhledem k potrubí často nemožné), ale ideálně pod pracovní zónou nalevo nebo napravo od dřezu. Díky tomu můžete opláchnuté nádobí rychle vkládat do myčky, aniž byste pocákali kuchyni.

Nevhodná výška linky

Při sestavování kuchyně myslete na svou postavu a přizpůsobte jí výšku kuchyňské linky. Pokud ji umístíte příliš vysoko, nebo naopak příliš nízko, bude se vám pracovat nepohodlně a z každého vaření vás budou bolet ruce.

Ideální výšku kuchyňské linky zjistíte, když nad ní dáte ruce do pravého úhlu – vaše dlaně by měly být zhruba 15 cm nad deskou.

Nedostatek a přebytek úložného prostoru

Spousta skříněk zejících prázdnotou, nebo naopak přeplněné skříňky, ze kterých po otevření vypadají hrnce, jsou postrachem každého domácího kuchtíka. K těmto situacím typicky dojde, když si koupíte předem sestavený komplet skříněk, aniž byste se zamysleli, zda je prostor dostačující.

Trampotám s úložným prostorem se vyhnete jedině tak, že si skříňky pečlivě rozvrhnete:

  • Nakreslete si plánek a u každé skříňky se zamyslete, čím ji zaplníte.
  • Udělejte si seznam veškerého kuchyňského vybavení, které potřebujete uložit, a přiřaďte mu skříňku.
  • Až budete mít hotovo, snadno poznáte, zda vám nějaká skříňka schází, nebo přebývá.

Nedostatečné osvětlení

Bez kvalitního osvětlení se žádná kuchyň neobejde. Kromě dostatečně intenzivního světla ve středu kuchyně nezapomeňte na osvětlení kuchyňské linky. Zpravidla stačí jeden panel osvětlující pracovní a mycí zónu a druhé světlo umístěné v digestoři, které osvětlí varnou zónu.

V kuchyni se vám také bude lépe pracovat, pokud si vyberete linku a skříňky ve světlých odstínech. Nebudou splývat se šerem a prostor snáz osvětlíte. Světlé skříňky mají podle designerů také pozitivní vliv na vnímání prostoru. Dokážou prostor opticky zvětšit, takže jejich použitím na zdi a nábytku můžete těsný interiér rozšířit. Nejlepší efekt má jednolitá bílá, ale stejně dobře se dá použít i krémová, béžová nebo pastelová barva jako žlutá, světle modrá nebo zelená.

Mikrovlnka je příliš vysoko

Kvůli snaze ušetřit prostor je další častou chybou umísťování mikrovlnné trouby příliš vysoko, například na chladničku nebo do jedné z horních skříněk. I zde hraje důležitou roli výška vaší postavy. Pokud to s výškou umístění mikrovlnky přeženete, hrozí vám, že při vyndávání talíř nahnete a rozlijete na sebe třeba horkou polévkou. O tom, jak udržet kuchyň stále čistou, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod