Jste alergičtí na plíseň? Zkuste alternativní pěstování rostlin

 Dům 
30. června 2019 14:30 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kvůli alergii na plísně se nemusíte vzdát pěstování květin Shutterstock
I ve vlhké hlíně může vzniknout plíseň. Pro mnoho lidí, kteří mají na ni alergii, to často bývá důvod, proč v bytě nepěstují květiny. Řešením jsou alternativní substráty.

Alergií na plísní trpí celá řada lidí. Tato přecitlivělost se nejčastěji projevuje dýchacími problémy v podobě rýmy, kašle nebo dušnosti. Potíže se mohou objevovat celoročně, většinou se však zhoršují ve vlhkém počasí. A bohužel na vině mohou být i pokojovky. Ve vlhké zemině totiž snadno vznikají plísně, jejíž spory se pak šíří vzduchem. Není potřeba se však vzdávat pěstování rostlin. Řešení je hned několik.

Kde plíseň nemá šanci

Rostliny lze pěstovat nejenom v půdě, ale také v čistě anorganických, minerálních substrátech, které plísním neposkytují vhodné prostředí pro život. Jedná se například o keramzit, zeolit, perlit nebo vermikulit, což jsou různě zpracované horniny nebo jíl. Některé druhy rostlin snesou rovněž pěstování ve štěrku nebo hrubém písku. Jejich nevýhodou je, že nezadržují vodu tak jako výše zmíněné substráty. 

Zeolit dodá živiny

Zeolit je zvláštní druh vyvřeliny a lze jej koupit v různých velikostech. Kuličky umějí nasát skvěle vodu, navíc mezi nimi dobře cirkuluje vzduch, díky čemuž mohou kořeny rostlin dobře dýchat. Zeolit díky obsahu volných iontů poskytuje rostlinám minerály a stopové prvky, umí pohlcovat nežádoucí látky a snižovat pH vody.

Sklo není vhodné

Pro hydroponické pěstování jsou nejvhodnější nádoby, které nepropouští a nerezaví. Sklo ale není příliš vhodné, jelikož kořenům světlo nesvědčí a navíc by vám stěny za chvíli pokryl zelený povlak řas. Pro hydroponii jsou speciálně vyráběné nádoby dvouplášťové, kde vrchní obal či dvojité dno vytváří zásobník vody pro vnitřní květináč.

Jak sadit

Minerální substráty se používají stejně jako půda. Do nádoby dejte nejprve vodu do výšky 3 - 10 cm, vložte rostlinu a opatrně ji zasypejte materiálem. Dbejte na to, aby nebyly všechny kořeny ponořeny, protože by jinak uhnily. Hydroponně můžete pěstovat stávající rostliny i ty čerstvě zakořeněné. Vhodné nejsou zcela vyvinuté rostliny nebo staré či vzácné, které by mohly utrpět šok. Při přesazování je nutné zbavit kořenový bal veškeré zeminy. Nejprve opatrně rukou, potom proudem vlažné vody. Více tipů, jak správně přesadit rostliny, jsme psali zde.

Nezapomeňte hnojit

Rostliny potřebují k životu nejenom substrát, ale také vodu. I když budete používat k pěstování minerální substrát, bez hnojiva se rozhodně neobejdete. Použít můžete speciální hnojiva pro hydroponii, která dovedou uvolňovat živiny do vody podle potřeby, nebo jakákoli jiná komplexní hnojiva rozpustná ve vodě. Je však třeba dodržovat doporučené dávkování, jinak byste rostlinu mohli rovněž nadbytkem některé z látek poškodit nebo ji zahubit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47