Napadly vaši úrodu či květiny mšice? Máme několik tipů, jak se jich zbavit

 Zahrada 
27. července 2019 19:43 / Ema Maxová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Účinné postřiky proti mšicím si můžete vyrobit i doma z dostupných prostředků a vyhnout se chemii Shutterstock
Mšice dokážou na pokojových i zahradních rostlinách během poměrně krátké doby napáchat velké škody. Z rostlin sají šťávu, čímž je připravují o důležité živiny a oslabují je. Napadeným rostlinám se začnou kroutit listy. Chcete vědět, jak se otravného hmyzu zbavit? Čtěte dál.

Mšice jsou jedním z nejčastějších a zároveň nejhůř odstranitelných zahradních škůdců. Zakročit proti nim musíte hned, jakmile se objeví! A můžete to zvládnout i bez chemie. Máme pro vás hned několik tipů.

Hmyzí predátoři

Asi všichni vědí, že se mšic dá zbavit pomocí jejich přirozených nepřátel, což jsou slunéčka. Některé druhy slunéček si můžete nasbírat i v přírodě. Nejznámějším druhem je slunéčko sedmitečné. Někteří hmyzí predátoři se dají objednat i přes internet. Méně známí lovci mšic jsou škvoři.

Domácí postřiky

Další osvědčenou metodou jsou různé postřiky, které si jednoduše vyrobíte doma.

Mýdlový postřik

Mýdlový postřik se hodí na okrasné květiny. Jednoduše rozpustíme mýdlo ve vodě. Vzniklým roztokem poté potíráme nebo postřikujeme napadenou rostlinu. Mýdlo zabraňuje mšicím dýchat a způsobí, že začnou rychle umírat. Nestříkejte na rostlinu, svítí-li na ni zrovna slunce. Sluneční paprsky by mohly listy spálit.

Postřik z vajglů

Nikotin má na mšice i jiné škůdce toxické účinky. Pokud je vaše domácnost aspoň částečně kuřácká, nevyhazujte cigaretové nedopalky do koše. Mohou ještě posloužit. Vyrobte si jednoduchý postřik tak, že ve vodě vyvaříte vajgly. Postřik pak pomocí rozprašovače nanášejte na rostliny i spodní strany listů, dokud se mšic nezbavíte.

Tabákový postřik

A teď alternativa i pro nekuřáky. Navíc je o něco účinnější než vyvařené nedopalky. Potřebujete 15 g sušených drcených tabákových listů. Ty namočíte minimálně na půl hodiny do 2,5 litru teplé vody. Vodu potom scedíte, přidáte lžičku mýdla nebo jaru a aplikujete pomocí rozprašovače. V následujících třech dnech proceduru opakujeme alespoň třikrát denně. Až mšice zmizí, rostlinu omyjeme vodou.

Pelyňkový postřik

Pelyněk mšicím nevoní. Příprava je také jednoduchá. Přelijte 80 g čerstvých nasekaných listů pelyňku 1,25 litrem vroucí vody. Nechte louhovat, dokud voda nevychladne. Odvar přes síto přelijte do rozprašovače.

Rajčatový postřik

Listy rajčat obsahují alkaloidy, které účinně hubí hmyz, mšice nevyjímaje. Účinný postřik vyrobíte z 80 g nasekaných listů. Ty namočte na noc ve vodě. Ráno sceďte a aplikujte na rostliny. Tento postřik je také vhodný na bylinky, které se chystáte využít v kuchyni.

Nepřítel jménem levandule

Mšice odpuzuje rovněž vůně levandulí. Stačí když k napadeným rostlinám postavíme cokoliv s jejich vůní. Nejlepší jsou sušené bylinky, ale postačí i cokoliv jiného s levandulovou vůni.

Dále čtěte: Dejte povadlému ovoci či zelenině ještě šanci. I z těchto potravin lze vytvořit delikatesy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?