Dejte povadlému ovoci či zelenině ještě šanci. I z těchto potravin lze vytvořit delikatesy

 Ostatní 
21. července 2019 10:56 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nevyhazujte unavenou zeleninu či ovoce do koše Shutterstock
Občas se to přihodí každému - nakoupíte více ovoce nebo zeleniny, než jste schopni zkonzumovat, a pár kousků vám v lednici zůstane. Ovšem svým povadlým vzhledem už nikoho k pochutnání moc nevyzývají. Pokud ale nejsou potraviny plesnivé, byla by škoda je vyhodit. Dá se s nimi v kuchyni ještě čarovat.

Pokud samozřejmě na poněkud unaveném ovoci či zelenině spatříte známky plísně, bez milosti se takového jídla zbavte. Jestliže jsou ale původně čerstvé potraviny jen povadlé, dají se ještě zužitkovat tak, že nikdo nic nepozná.

Rajčata 

I přezrálá rajčata můžete proměnit v poživatelná. Nakrájejte je a vytvořte z nich omáčku na těstoviny, kterou můžete sníst hned, uchovat ji v lednici 2 až 3 dny nebo ji zamrazit až na 6 měsíců. Můžete je také použít místo kečupu jako čerstvý základ vaší domácí barbecue omáčky.

Jakmile začnou mít vaše rajčata v ledničce "vrásky" a už se vám nebude chtít je jíst čerstvá, nakrájejte je na menší kousky, rozložte je na pečicí papír a 12 hodin je v troubě na co nejmírnější teplotu sušte. A máte domácí sušená rajčata, bez oleje a taková, jak si je sami ochutíte. Měkká rajská jablíčka se hodí i k výrobě čatní nebo salsy. Vynikající je také studená polévka "gazpacho".

Raw studená polévka "gazpacho"

  • 500 g zralých rajčat
  • 2 papriky nakrájené nadrobno
  • 2 šalotky nakrájené nadrobno
  • 1 okurka nakrájená nadrobno
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř

Všechny suroviny dejte do mixéru a rozmixujte je na hrubší hmotu. Nakonec dochuťte solí a pepřem. Gazpacho můžete ještě ozdobit bylinkami a doprostřed polévky kápněte trochu olivového oleje.

Cuketa

Jakmile se slupka cukety začne scvrkávat, nakrájejte ji, pokapejte trochou oleje, osolte, opepřete a grilujte (3 až 4 minuty) nebo upečte (15 minut) v troubě tak, aby trochu zhnědla a změkla. Takto upravenou cuketu můžete skladovat ještě 3 až 4 dny v ledničce a přidat ji (ohřátou nebo studenou) do salátů, těstovin nebo sendvičů. Vynikající je i cuketová hořčice, o které jsme psali zde.

Okurky, papriky, ředkvičky a mrkve

Pokud vám v ledničce zůstaly okurky, papriky, ředkvičky či mrkve a už se na této zelenině podepsal zub času, jednoduše ji naložte.

Návod na naložení zeleniny je jednoduchý. Vše oloupejte, odstraňte všechny tmavé fleky a nakrájejte na půlcentimetrové kousky. V menším hrnci ohřejte 1 hrnek octa, 1/3 hrnku cukru a 3 polévkové lžíce soli a míchejte, dokud se vše nerozpustí. Poté hrnec sundejte z plotýnky, vložte do něj nakrájenou zeleninu, přikryjte pokličkou a nechte 6 hodin chladnout. Pokud máte tekutiny málo, přilijte, zelenina v ní musí plavat. 

Takto naloženou zeleninu můžete použít do salátů, ke svačině nebo jako přílohu k hamburgerům. V tomto nálevu vydrží v lednici až dva týdny. Můžete klidně přidat i česnek nebo koření pro ochucení.

Přezrálé ovoce

Ještě častěji než zeleninu můžete v kuchyni objevit přezrálé ovoce. Hrozny, banány, jablka, borůvky, jahody či maliny. I z přezrálého ovoce se ale dají udělat nejrůznější laskominy.

Přezrálé ovoce se skvěle hodí například pro přípravu oblíbeného smoothie. Stačí ovoce jednoduše rozmixovat. Zabere vám to doslova jen pár vteřin.

Z měkkého ovoce si můžete připravit i zdravé nanuky. Ovoce rozmixujte, přidejte jogurt a doslaďte vše medem. Pak už jen stačí hmotu přelít do forem na nanuky, dát zamrazit a zdravá pochoutka je na světě. O skvělých receptech na domácí nanuky jsme psali zde.

Přezrálé ovoce můžete také jednoduše nakrájet na kostičky a zalít obyčejnou vodou. Rázem získáte výborné osvěžení. Když nápoj dochutíte ještě mátou, bude výsledek dokonalý.

Přezrálé kiwi se pro změnu skvěle hodí na marinování masa. Obsahuje enzym actinidin, který rozkládá proteiny v mase, a zkracuje tak marinační čas minimálně o polovinu. A čím zralejší kiwi, tím více actinidinu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47