Potřebujete z domu vypudit mravence? Jde to i bez chemie

 Dům 
28. července 2019 17:34 / Ema Maxová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Zkuste rady našich babiček a dejte se do boje s mravenci Archiv
Máte plnou kuchyň nezvaných hostů? Zkuste vyhlásit mravencům válku přírodními prostředky. Přípravky z obchodů jsou plné chemických látek, které našemu zdraví rozhodně neprospívají. Navíc se mravenci vůči běžně dostupným chemickým přípravkům postupně stávají odolnými.

Jaro a léto je ideální dobou pro malé černé mravence, kteří se shlukují pod fasádou, podél oken nebo u dveří. Zjistí-li, že je za oknem teplo a navíc něco dobrého k snědku, je to jen otázka času, kdy se objeví v hojném počtu. 

Což takhle zkusit vyhlásit mravencům válku přírodními prostředky? Máme pro vás užitečné rady nejen našich babiček. A až se jich zbavíte, nezapomeňte na prevenci.

Babské rady pro boj s mravenci

1. Do boje s bylinkami

Už jste někdy slyšeli o bylině jménem mochna husí? Bylinných repelentů roste v přírodě celá řada, ale zvláště tato jedna dokáže s mravenci pěkně zatočit. Odolat jí dokáží jedině faraóni. Proti těm se můžete zase pustit do boje s hřebíčkem, a to ideálně ve formě éterického oleje. Nakapejte několik kapek na silnější papír nebo ještě lépe na neglazovanou keramiku (v žádném případě však ne na podlahu, mohl by zanechat tmavé skvrny) a dejte do míst, kde mají mravenci své cestičky. Ručíme vám za to, že se odstěhují velmi rychle. Hřebíček jim totiž pořádně smrdí.

Pokud nemáte éterický olej, nevadí. Stačí pár hřebíčků rozmístit po bytě a po první návštěvě se už mravenci nevrátí. Z dalších repelentních bylin je možné využít mátu, libeček, levanduli, rozmarýn, tymián nebo bazalku. V případě éterických olejů můžete sáhnout kromě bazalky, máty, levandule a tymiánu ještě po silných bojovnících proti mravencům, jakými jsou tea tree, vetyver nebo citronella.

Pokud bydlíte v domě, pod oknem zasaďte cibuli a česnek, kterým se vyhýbají jako čert kříži. Mravencům se nebude chtít přes voňavé záhony putovat.

2. Co dům dal 

  • Další pomocníky v boji proti otravným mravencům naleznete také v kuchyni. 
  • Na místo, kde se hromadí, nastražte osolený celer posypaný skořicí. Za pár dnů se odstěhují.
  • Pokud jim do cesty nasypete kvasnice s cukrem nebo medem, bude sladká směs brzy osypaná mravenci. Ti však po ochutnání velmi rychle uhynou.
  • Ve většině případů pomůže sůl a ocet smíchaný s vodou.
  • Díry a prahy dveří natřete roztokem horké slané vody nebo kombinací pěti dílů zažívací sody, jednoho dílu cukru a vody.
  • Vysušenou kávovou sedlinu nadrobte a nasypte do cesty nebo přímo na mravence.
  • Nasypte jim do cesty pepř, sůl nebo pálivou papriku.
  • Putování přeruší i čára ze zubní pasty. Můžete jí natřít okenní rám nebo udělat čáru přes jejich oblíbenou trasu.
  • Velmi nepříjemná nástraha je pro ně rozsypaný prášek do pečiva, který jim nechutná a lepí se jim na nohy.

3. Vyrobte si domácí repelent nejen proti mravencům

Ve chvíli, kdy se u vás doma objeví mravenci či jiný obtížný hmyz, je nejvyšší čas přichystat si vlastnoručně vyrobenou účinnou zbraň. Do misky či jiné nádoby vložte cca 15 – 20 kusů hřebíčků, zalijte je teplou vodou, přiklopte pokličkou a nechte 24 hodin louhovat. Misku pak položte kdekoliv v místnosti, ideálně však poblíž oken a dveří.

Veškerý hmyz, který ucítí silnou hřebíčkovou vůni, se okamžitě otočí k vašemu domu či bytu zády a zmizí. Důležité je však vědět, že hřebíčky musejí být stále ponořené. Vodu je proto nutné doplňovat nebo obměňovat. Jednou za měsíc bychom pak měli ve vodě vylouhovat i další čerstvé hřebíčky. Směs je možné ještě zesílit přidáním kolečka citronu. Hřebíčková voda funguje nejen jako okamžitá pomoc, ale i jako účinná prevence proti obtížnému hmyzu.

Chemii až v krajním případě

Chemii volte až v krajním případě. Existuje celá řada přípravků, které s nimi zatočí. V nabídce najdete gely, prášky, spreje a ostatní nástrahy.

Prevence je základ

Nejdůležitější radou je hlídat si utěsnění oken a nelákat je dovnitř. V letních měsících, kdy větráme, je složité návštěvě zabránit, proto si raději dejte pozor na nesprávné skladování potravin, které jim chutnají: cukr, mouka či med. Vše přesypte do uzaviratelné dózy.

Papírové pytlíky a sáčky prokoušou raz dva. Šťávy a sladké sirupy dobře uzavřete do PET či skleněné lahve a po použití ji otírejte. V neposlední řadě uklízejte kuchyňskou linku od drobečků z pečiva a rozsypaného cukru. I taková trocha jídla stačí k mravenčímu štěstí.

Mezi velké nepřátele zahrádkářů patří mšice. Boj s těmito škůdci je obtížný a dlouhý. V našem dalším článku přinášíme několik tipů, jak se jich zbavit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008