Chystáte se na velký úklid? Rady, které se vám budou hodit

 Dům 
09. dubna 2019 16:01 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nedopouštějte se zbytečných chyb Shutterstock
Jaro je obdobím velkého úklidu. Zkuste ho letos pojmout trochu jinak a hlavně si dát pozor na to, abyste se nedopouštěli zbytečných chyb. Místo toho, abyste se učili nová a nová pravidla, jak postupovat, zaměřte se na to, co nedělat.

• Následující přešlapy se objevují nejčastěji a dokáží zmařit i to nejodhodlanější úsilí o pořádný úklid a čistý domov.

Nejdříve uspořádejte, potom nakupujte

Pokud jste měli v plánu jako první krok vyrazit nakupovat krabice a košíky, abyste si navýšili úložný prostor, rozhodně na to zapomeňte. Všechny určitě vypadají hrozně lákavě, ale nebudou vám k ničemu, pokud se nevlezou do určeného prostoru (na poličku, pod postel, do skříně) a nevejde se do nich vše, co je potřeba.

Lepší je nejdříve uklidit, promyslet, jaké nádobky skutečně potřebujete a potom jich pro začátek několik koupit. Později můžete vždycky přidat další, ale nikdo nechce, aby se mu doma válely nevyužité, prázdné krabice.

Neukousněte si příliš velké sousto

Nezkoušejte si vyhradit jeden den na úklid celého domu. Jen málo lidí má dostatek energie a soustředění, aby dokázali úklidem strávit osm hodin v kuse. Je pravděpodobné, že postupně začnete být frustrovaní a úklid bude méně efektivní. Mnohem lepší je strávit třeba jen dvě nebo tři hodiny práce na jedné místnosti. Tímto způsobem se budete cítit motivovaní příště pokračovat, namísto toho, abyste byli otrávení.

Dotáhněte každý úkol do konce

Samozřejmě, že budete muset roztřídit věci do kategorií, co přijde vyhodit, recyklovat, darovat známým, uložit do sklepa a podobně. Když už se ale jednou rozhodnete, co kam patří, taky to tam odneste. Nikdy si doma nenechávejte pytle pro charitu nebo krabice, které později doručíte kamarádům. Udělejte to hned. Dokončete celý proces. Věci na vyhození hned odneste do popelnice nebo do kontejnerů s recyklovaným odpadem.

Stačí i malé zlepšení

Nemyslete si, že když jste jednou všechno přerovnali, tak je práce u konce. Není třeba cítit beznaděj, když budete muset za měsíc znovu uklízet. Musíte počítat s pravidelnou údržbou, ale můžete být rádi, že nový systém je alespoň o něco efektivnější než ten starý. Čtěte další tipy, jak udělat jarní úklid efektivnějším.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve