Jak si usnadnit čištění grilu? Díky pár fíglům bude i zanedbaný a mastný gril zase jako nový

 Ostatní 
28. července 2019 13:44 / Marie Popelková
  3
📷
5 fotografií v galerii
Špinavý gril ovlivní chuť jídla a navíc příprava jídla je velmi nezdravá Shutterstock
K létu patří grilování, lidé si rádi vychutnají šťavnaté steaky nebo grilovanou zeleninu či sýry. Jenže, aby vaše pokrmy opravdu voněly a chutnaly, je třeba se o gril náležitě starat a pravidelně jej čistit. Obvykle nejde o zrovna oblíbenou činnost, existují ale naštěstí fígle, jak si práci s čištěním usnadnit.

Někomu se do čištění roštů nechce a údržbu neustále oddaluje. Nakonec se jí ale stejně nevyhne a s připečenými zbytky jídla se pak pořádně nadře. Lepší je pamatovat na očistu pravidelně. Máme pro vás pár tipů, díky kterým budou vaše grilovací rošty opět jako nové.

Dva nejdůležitější kroky

Pokud chcete, aby váš gril vypadal dobře, osvojte si dvě nejdůležtější pravidla.

Prvním pravidlem je, že než další chod připravíte, rychle rošty očistěte. Pokud rádi grilujete přímo na roštu, zbytkům připečeného jídla se nevyhnete. Naučte se ale čistit grilovací rošt průběžně už během přípravy jídla. Stačí si pořídit grilovací kartáč a rukavice a nevzhledné připáleniny, které umí negativně ovlivnit chuť pokrmu a ještě obsahují nebezpečné karcinogeny, jednoduše mezi jednotlivými jídly odrhnete.

Druhým pravidlem je potírat rošt trochou oleje. Právě olej vás totiž může zachránit od pracného škrábání připečenin. Ideální je olivový nebo grilovací olej. Rošt jím postříkejte. Hlavně olej neroztírejte pomocí papírových utěrek nebo kapesníčů, protože ty zanechávají na mřížce miliony malých papírových kousíčků. Díky oleji se maso nebude na roštu tolik připalovat, což vám opět ulehčí práci s očistou roštu.

Práci si lze usnadnit

Je pravdou, že rošt se vám bude lépe čistit, pokud bude rozpálený. Pokud se vám ovšem nechce rošt čistit hned po hostině, nevadí. Nechejte gril klidně vychladnout. Až se budete chtít do očisty pustit, znovu gril rozpalte. Pak počkejte, než přestane vycházet kouř (cca 15 minut). Mezitím se spálí všechny přebytečné zbytky potravin i tuky.

V tento okamžik si vemte do ruky špachtli nebo malířskou stěrku. S ní oškrábejte ty největší nečistoty, jako jsou přiškvařené kusy potravin. Pokud nic takového ve své domácnosti nenajdete, pomůže vám i obyčejný alobal. Vytvořte z něj kuličku a využijte ji stejně, jako byste využili špachtli. Použít můžete samozřejmě i grilovací kartáč, kterých je na trhu široký výběr. O tom, jak správně zapálit gril na dřevěné uhlí, jsme psali zde.

Odmočte rošt ve vodě

Pokud je váš rošt silně zaneřáděný, netrapte se zbytečně pracným drhnutím. Dejte rošt třeba do vany napuštěné vodou a nechejte jej přes noc odmočit. Když to uděláte, druhý den se při čištění tolik nenadřete. A pokud jste někde, kde vana není, nechejte rošt ležet jen tak v trávě. I díky rose nečistoty změknou a úklid pak zvládnete levou zadní.

Soda

Vyzkoušet můžete také rozmanité účinky kuchyňské jedlé sody. Nasypte sodu na znečištěná místa a jemně ji polijte octem. Vytvoří se pěna, tu nechte chvíli působit. Na závěr vše trochu vydrhněte houbičkou.

Noviny

Nechte grilovací rošt vychladnout. Poté jej zabalte přes noc do vlhkých novinových papírů. Nečistoty tak změknou a vám už jen stačí rošt nastříkat přípravkem na trouby a opláchnout.

Káva

Při čištění grilu oceníte i kávu. Díky ní rázem prokouknou všechny mastné hořáky. Stačí je nechat v horké kávě ponořené zhruba hodinu a budou zase jako nové! Pokud to nepomůže, vyzkoušet můžete ještě rozkrojený citron namočený v talířku hrubé soli.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve