Super nápady, jak využít v domácnosti obyčejný cukr

 Ostatní 
04. srpna 2019 09:39 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Cukr překvapivě nemusíte využívat jen ke slazení Shutterstock
Jak využít v domácnosti cukr? Překvapivě to nemusí být jen ke slazení. Nabízíme vám několik tipů, na co se vám cukr může hodit. Co si z něj třeba připravit domácí peeling nebo past na otravné mouchy?

Klasický bílý cukr by neměl mít zásadní místo v našich jídelníčcích. Našemu tělu nenabízí žádnou výživu, spíše naopak. Důvodů, proč spotřebu bílého cukru omezit, je opravdu mnoho, ale v některých případech bychom mu přece jen měli dát šanci. 

Cukr jako lék

Cukr někdy může zastoupit roli léčiva, a to hned v několika případech.

  • Spálili jste si jazyk od velmi horkého jídla či nápoje nebo jste neodolali extra pálivému pokrmu? V tom případě si nechte malou lžičku nebo kostku cukru rozpustit v ústech. Díky tomuto malému triku se bolest rychle zmírní.
  • Cucání cukru se doporučuje na zmírnění škytavky.  
  • Cukr můžete díky jeho antibakteriálním účinkem použít také při ošetření drobných ranek. Pokud jste se například pořezali, poškozené místo opláchněte, na ránu nasypte trochu cukru a převažte ji nebo přelepte leukoplastí.

Úžasný peeling

Krystalky cukru jsou dokonalou ingrediencí pro přípravu domácích peelingů. Smíchejte trochu krystalového cukru, olivového oleje a medu a máte hotový účinný a zároveň šetrný peeling na rty. Cukr si díky své konzistenci poradí i se suchou pokožkou celého těla. Dokonale odstraní odumřelé buňky kůže a pokožku vyhladí. Směs cukru s trochou citronové šťávy zase zabojuje proti černým tečkám.

Dokonalý čistič

  • Máte velmi špinavé ruce a nejdou pořádně umýt? Vytvořte pastu z cukru a trochy olivového oleje a tu využijte jako čistící prostředek.
  • Cukr si poradí i se skvrnami od trávy. Kaši z cukru a vody naneste přímo na skvrnu na oblečení, trochu zapracujte a nechte působit alespoň 1 až 2 hodiny. Následně oblečení vyperte jako obvykle a hotovo.

Výživa pro květiny

Možná jste ani netušili, že s pomocí cukru můžete efektivně prodloužit životnost řezaných květin ve váze. Do jednoho litru vlažné vody přidejte 2 až 3 lžičky cukru a 1 až 2 lžíce octa. Směs promíchejte, aby se cukr rozpustil a můžete ji nalít do vázy s rozkvetlými rostlinami. Zatímco cukr květiny vyživí, ocet zabrání množení bakterií.

Past na mouchy

Cukr je velmi účinný pomocník v boji proti obtížnému hmyzu. Smíchejte vodu s cukrem v poměru 1: 1 a ze směsi uvařte sirup. Ten nalejte do mělké keramické misky. Tuto past umístěte tam, kam potřebujete. Nebo to zkuste jinak. Do sirupu namočte pás z papíru na pečení a ten někam zavěste, například na verandu. Tímto způsobem si vyrobíte šikovný domácí lapač hmyzu. Vyrobte si za pár minut past na komáry. Jak na to se dočtete zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod