Zesvětlete si podkroví střešními okny, vikýři i světlovody

 Dům 
06. srpna 2019 13:36 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kvalitní střešní okna jsou důležitá Depositphotos
Půda a podkroví nabízí prostor pro krásné bydlení. Žít mezi hezkými trámy okouzlí téměř každého. Je však potřeba podkroví prosvětlit vhodnými střešními okny, vikýři nebo střešním balkónem. Můžete použít i světlovody.

Osvětlení místnosti ovlivňuje nejen rozmístění oken, ale také jejich sklon a tvar střechy. Je dobré možnosti prosvětlení kombinovat. Každá z nich má totiž různé výhody. Střešní okna jsou často cenově výhodnou volbou. Můžete je dát do šikmé i rovné střechy. Jejich plocha by měla zaujímat necelou pětinu.

Plastová i dřevěná

Kde mají okna být, rozhodněte podle zařízení místnosti. Je vhodné moci větrat u sporáku, ale také je potřeba mít okno v koupelně. Vybrat můžete plastová, dřevěná nebo hliníková střešní okna s ohledem na typ místnosti. V podkrovní koupelně nebo kuchyni je potřeba mít okna, která zvládají vyšší vlhkost z vnitřní strany. Podle typu střechy využijte různé typy oken, mohou být svislá v řadě za sebou, vodorovná hned vedle sebe nebo bloková vedle sebe a nad sebou.

Vikýřová okna vyžadují rozsáhlejší stavební práce než okna střešní. Zhotovení vikýře může vyjít i dvakrát tak draho. Vikýř navíc přivede do místnosti tolik světla jako velké střešní okno. Výhodou je ale lepší využití půdního prostoru.

Světlovod vede světlo od vstupu ve střeše dovnitř místnosti. V šikmé střeše neslouží k úplnému prosvětlení místnosti, ale hodí se k orientačnímu osvětlení například chodby, a také jako doplněk k oknům. Kvalitní světlovod by měl mít průměr kolem 20 až 30 centimetrů. Osvětlí místnost do 20 metrů čtverečních.

Plocha světlovodu z venkovní strany zachytává maximální množství světla a láme ho do potrubí, které ho pak vede do místnosti. Tubus může být ohebný i pevný. Střešní balkón nabízí možnost většího prostoru v místnosti. Horní křídlo se otevře nahoru, dolním otevřením vpřed umožníte přístup do vnitřku balkónu. Při zavírání spodního křídla se boční zábradlí opět zasune do okna, nevyčnívá tak nad úrovní střešní krytiny. Po uzavření oken vznikne jednotná prosklená plocha.

Clony a rolety

U vikýřových oken není tak výrazné přehřátí jako u střešních oken a balkónů. Pořídit si můžete vnitřní nebo vnější stínicí techniku. Můžete využít i speciální clony, které pohlcují a odráží velkou část sluneční energie. Teplotu v místnosti sníží o několik stupňů. Podobnou službu nabízejí i markýzy, použít můžete i rolety a žaluzie.

Při výběru oken a dalších výplní otvorů v podkrovních místnostech dbejte nejen na typ, ale také na jejich kvalitu. V opačném případě můžete řešit situaci, že vám bude do oken zatékat. Myslete i na problémy s rosením oken. Některé výrobky mají na venkovní tabuli speciální vrstvu proti rosení. Za rosení mezi skly může vnikající vzduch, pokud není prostor uzavřený například kvůli prasklinám nebo netěsnostem. Jak správně umývat okna, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve