Mikrovlnka nemusí sloužit jen k ohřevu nebo rozmrazování jídla. Dokáže toho doma mnohem více
Mikrovlnka nám slouží k rozmrazování, ohřevu jídel i k samotnému vaření. Umí toho ale mnohem více, přinášíme vám dobré tipy. Jak ji v domácnosti využívat.
Pomáhá sterilizovat nádoby za malou chvíli
Tento trik ocení zejména maminky s malými miminky a batolaty. A také ti, kteří chtějí mít perfektně sterilizované lahve na zavařování. Sklenice, které chcete sterilizovat, opláchněte a vložte je do mikrovlnky. Nastavte na 1,5 až 2 minuty. Poté, až se voda odpaří, budou sklenice perfektně sterilizované. Stejně tak můžete vydezinfikovat i houbičku na nádobí, stačí, když ji vložíte do mikrovlnky na pár vteřin.
Oloupat česnek už nebude problém
Asi na 15 sekund vložte paličku česneku do mikrovlnky při plném výkonu. Uvidíte, jak poté odstraníte slupku česneku. Doslova půjde dolů sama.
Oloupejte lehce i rajčata
Nejdříve si nařežte rajčata do kříže, poté je dejte na dvě minuty do mikrovlnné trouby. Tímto způsobem docílíte oloupaných rajčat mnohem rychleji, než kdybyste je spařili v horké vodě.
Zvládne zavařeninu
Při zavařování v mikrovlnce naplňte stejně jako u klasického zavařování sklenice tak, aby pod okrajem zůstal alespoň půl centimetru vysoký volný prostor. Vždy je lepší zavařovat více sklenic najednou, protože pak jejich obsah nepřeteče, sklenice zavíčkujte hned po vytažení z trouby. Podle maminek diskutujících na mimibazaru ale dokonce můžete zavařovat i sklenice opatřené šroubovacími víčky.
Pak nastavte mikrovlnnou troubu na 700 W, doba ohřevu je závislá na velikosti sklenice: na každých 100 mililitrů stačí jedna minuta. Pokud zavařujete víc sklenic, pak čas násobte jejich množstvím. To znamená, že dvě půllitrové sklenice necháte vařit zhruba deset minut. Přesná doba zavařování záleží na tom, co konkrétně zavařujete. Měkké plody, jako jsou jahody nebo třešně, potřebují méně času než třeba okurky a tvrdé ovoce.
Chcete-li připravit marmeládu, je dobré prosypat ovoce (celé nebo pokrájené na kousky) želírovacím cukrem tak, aby se v něm obalilo. A vložte ho v misce do mikrovlnky zapnuté na plný výkon na zhruba 3 až 5 minut, přesný čas si musíte vyzkoušet podle druhu a stupně zralosti ovoce. Poté marmeládu okamžitě plňte do horkých sklenic, navrchu ji můžete zalít lžící alkoholu, zavřete ji rovněž horkým víčkem, obraťte a nechte vychladnout. (Dále čtěte: Čas letního zavařování je tady. Jak zavařovat v troubě, mikrovlnce i v myčce na nádobí?).
Škvařte si sádlo, lahodné do pomazánek
Při škvaření sádla připravujte nakrájené kousky na plný výkon asi 5 minut, pak výkon snižte na polovinu a pokračujte dalších 10 minut.
Následně sádlo přelijte do skleničky a po vychladnutí dejte do lednice. Nezískáte typické škvarky, ale takto upravené sádlo se skvěle hodí do pomazánek. Oceníte menší zápach než při přípravě klasických škvarků.
Na škvaření se hodí mikrovlnná napařovací miska, ve které se připravuje zelenina nebo knedlíky. Dokáže přefiltrovat sádlo tak, že se do misky dostane jen to nejlepší.
Zapomeňte na vyvařování utěrek
I odolné skvrny z utěrek zmizí jako zázrakem. Lehce a snadno. Budete jen potřebovat mýdlo, igelitový sáček a mikrovlnnou troubu. Kuchyňské prádlo, které potřebujete zbavit skvrn, namočte, vyždímejte a potřete mýdlem. Pak jej vložte do igelitového sáčku, který je odolný proti vysokým teplotám, a vložte do mikrovlnky na střední výkon na 1,5 minuty. Utěrky pak propláchněte.
Milovníci kávy zbystřete, mikrovlnka vytvoří bohatou pěnu
I když nemáte doma kávovar, přesto může mít vaše káva pěnu jako z kavárny. A jak na to? Stačí, když do nádoby s víkem nalijete trochu mléka, a protřepete. Pak ji vložte na 30 sekund do mikrovlnné trouby a pěna je hotová. Poté ji přidejte lžičkou na vaši uvařenou kávu.
Chcete voňavý domov? Mikrovlnka splní i tohle přání
Pokud chcete rychle naplnit místnost příjemnou vůní, vložte do mikrovlnné trouby talířek se skořicí, vanilkou či jiným aromatickým kořením. Troubu zapněte asi na 15 sekund. Pak už stačí si vychutnávat krásnou vůni kolem vás.
Došla návštěva a vy nemáte chipsy? Mikrovlnka vám je pomůže vyrobit
Pokud máte chuť na chipsy a nemáte je zrovna doma, můžete vyřešit problém s pomocí mikrovlnky. Navíc bez kapky tuku. Nařezejte na tenké plátky brambory, rozložte je, osolte, opepřete a dejte na 3 minuty do mikrovlnky. Pak plátky otočte a proces opakujte další tři minuty. Pak je hotovo a stačí už jen servírovat. Dále čtěte: Super nápady, jak využít v domácnosti obyčejný cukr.