Fígle, jak správně prát džíny, aby co nejdéle vydržely. Děláte to správně?

 Ostatní 
18. září 2019 09:37 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
I praní džínů má svá pravidla Shutterstock
Říkáte, že na praní denimu není nic těžkého? Pokud chcete, aby vám oblíbené džíny nějakou dobu vydržely, je nutné dodržovat pár zásad. Přinášíme proto pár tipů, jak prát džínovinu.

Asi je vám jasné, že pod džíny myslíme džínovinu jako takovou. Pokud máte tedy oblíbenou riflovou sukni či bundičku, tyto tipy se vztahují i ​​na ni.

Hlavní zásady

  • Zásada číslo jedna zní, rifle jdou do pračky vždy obráceně. Důvod je celkem logický, minimalizujete tím tření a barva bude delší dobu svěží a pěkná.
  • Platí, že vyšší teplota znamená víc kontrastu, držte se tedy mezi 40 až 60 stupni Celsia.
  • Přirozenou vlastností denimu je, že se sráží, proto ještě vlhké džíny napněte, abyste zabránili přílišnému sražení.
  • Nechte je usušit zavěšené. Po prvním praní budou džíny užší, ale nošením se dostanou do původní velikosti. 
  • Nezapomeňte ani na prostředky proti skvrnám. Ty aplikujte předem a nechte působit tak dlouho, jak je uvedeno na balení přípravku.
  • Rifle by se měly vždy prát odděleně od ostatního oblečení a textilií. Dokonce byste měli prát odděleně bledé a tmavé rifle, a to s použitím kvalitního pracího prostředku určeného na barevné oblečení. To vám zajistí uchování barev.  
  • Nepřeplňujte pračku. Je důležité být eko, zároveň ale není dobré narvat co nejvíce párů džínů do pračky a riskovat, že se v takovém množství přetrhají stehy a rozbijí se zipy.

Sušení 

A protože mnozí již používají i sušičky, řekneme si něco i o sušení rifloviny. I zde platí, méně je někdy více. Rifle sušte na programu s co nejnižší teplotou a pokud můžete, vyndejte je dříve, když jsou trošku vlhké a vysušte je na sušáku. Zabráníte tak tomu, aby se srazily nebo ztratily elasticitu.

Jak často prát džíny?

Ideálně byste měli dříny prát každý druhý měsíc. Možná se ptáte, jak je udržovat čisté a bez zápachu? Jednoduše - zkuste džíny pověsit na ramínko do koupelny. Absorbují vlhkost a páru, která se tam nachází a zbaví se tak zápachu.

Džíny s dírami

Již několik let jsou v módě rifle s dírami. Pro někoho nepochopitelný trend, pro někoho zásadní benefit při koupi riflí. I o děravé rifle byste se měli starat trochu jinak, myslíme tím zejména ty díry, které byste měli před praním pojistit pomocí sponky nebo zavíracího špendlíku. Takové pojistky zabrání tomu, aby se díry nekontrolovatelně roztrhly. (Dále čtěte: Skvrny od trávy jdou někdy vyčistit jen těžko. Díky pár fíglům ale spolehlivě zmizí).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008