Nábytek se nejčastěji vyrábí ze smrkového a borovicového dřeva. Které je lepší?

 Dům 
17. září 2019 14:36 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dřevěný nábytek mají lidé v oblibě Internet
Pokud chcete svůj byt vybavit nábytkem z masivního dřeva, budete nejspíš řešit otázku, zda je lepší sáhnout po výrobcích ze smrkového nebo raději borovicového dřeva. Odpověď není jednoduchá. Každé dřevo má totiž trochu jiné vlastnosti.

Co se týká kvality dřeva, je na tom smrk a borovice hodně podobně. Záleží tedy na tom, zda se rozhodnete mít nábytek uměle obarven přírodními vosky, nebo jestli jste spíše vyznavačem přírodního vzhledu dřeva. Pokud budete chtít mít nábytek obarven, pak je lepší sáhnout po smrku, u kterého časem nedochází ke změnám barvy.

Naopak u borovice po nějaké době dojde působením UV záření ke zvýraznění barevného rozdílu mezi jádrovým a bělovým dřevem. Pokud je tedy borové dřevo opatřeno pouze bezbarvým povrchem, výsledný efekt vypadá esteticky velmi dobře.

Smrk

Smrkové dřevo je měkké, hedvábně lesklé a krásně vonící pryskyřicí. Je poměrně lehké a i přes svou měkkost je houževnaté, pevné a pružné. Dobře snáší teplo i zimu. V suché místnosti vám nábytek ze smrkového dřeva vydrží plnohodnotně sloužit dlouhá léta.

Barva smrku je nažloutle bílá až načervenale bílá. Smrkové dřevo má málo dekorativní texturu dřeva. Dřevo smrku je vhodné pro jakoukoli barevnou variantu (moření, voskování přírodními vosky, lakování ...).

Nejtvrdší a nejpevnější je smrkové dřevo pořízené z části stromu, která ční asi tři až čtyři metry nad zemí.

Borovice

Dřevo borovice je měkké, pevné, pružné a obsahuje vyšší podíl pryskyřice. Bělová část je smetanově bílá až okrová, jádro oranžově hnědé až do rezava. Čerstvě poražené dřevo je bělavé. Později, působením světla a vzduchu, se rozlišuje běl a jádro. Bělové dřevo trpívá charakteristickým zamodráváním do šeda, což je považováno za „vadu na kráse“. 

Dřevo borovice je křehčí než dřevo smrkové. Má výrazné letokruhy. Borovice dobře odolává vlhku. Má vysokou trvanlivost. Borovice přijímá mořidla i nátěry hůře než smrk. Bělové dřevo je nažloutle nebo načervenale bílé. Jádrové dřevo je načervenale žluté, tmavne až na hnědočervenou.

Borovicové dřevo se používá především na okna a dveře, včetně rámů. Na masivní krovy a latě je zakázána, protože obsahuje příliš velké množství suků. O tom, jak si doma vyrobit šetrné čisticí prostředky na dřevěné povrchy, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47