Jak zatočit s mechem na střeše? Pomůže špachtle i wapka

 Dům 
12. října 2019 16:34 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mech na střeše nenechávejte Depositphotos
Při péči o dům se nezapomeňte věnovat také střeše. Není totiž výjimkou, že se na ní rád usazuje a roste mech. Rozhodně jej však nepodceňujte a ze střechy ho odstraňte.

S mechem se převážně setkáte na severně orientovaných střešních rovinách, kde je méně slunečního svitu a vyšší vlhkost. Právě tyto podmínky mu totiž zcela vyhovují, a proto tam také často ulpívá. Nejlépe se mechu daří na starých vláknocementových krytinách s příměsí cementu, ale i na starších pálených taškách. Jeho odstranění rozhodně neodkládejte. Do práce se naopak pusťte co nejdříve. Na svědomí totiž může mít narušování střešní krytiny, zadržování vody na střeše a při prudkém dešti může opadnout a ucpat okapové žlaby pro odtok vody. Velkým pomocníkem v boji proti mechu bude špachtle a rýžový kartáč, díky kterým většinu mechu zvládnete odstranit. Následně použijte smeták k odstranění kusů mechů ze střechy.

Tlakový přístroj

Mech ze střech se dá jednoduše a rychle odstranit také pomocí tlakového přístroje. Pokud takový máte doma nebo si jej můžete vypůjčit od kamaráda, máte vyhráno. Voda pod tlakem proudí natolik rychle a prudce, že spolehlivě mizí kousky mechu a střešní krytina je rázem zcela čistá. Wapku jednoduše zapojíte do zásuvky s elektrickým proudem, napojíte ji na přívod vody a spustíte.

Před použitím tlakového proudu vody se ujistěte, že vaše střecha je pro tento způsob vhodná, jednak kvůli možnému zatečení a jednak kvůli povrchu střechy. Například střešní krytiny s granulátovým posypem nejsou vhodným kandidátem na tlakový přístroj vzhledem k tomu, že se může začít odlupovat vrstva střechy. Pokud však přemýšlíte o tom, že si čistič pořídíte, počítejte s cenou okolo pěti tisíc korun.

Pokud na odstranění mechu nespěcháte, lze vyzkoušet radu s měděným plechem. V horní části střechy po celé délce umístěte plech s šířkou okolo čtyř centimetrů. Oxidací plechu se uvolňuje měděnka, která za deště stéká po střešní krytině, a tím by měla likvidovat mech na střeše. Co dělat v říjnu na zahradě, jsme psali zde.

Na pomoc si můžete vzít také speciální chemické přípravky. Aplikovat speciální postřik na mech na střeše je rychlý způsob jeho odstranění a na trhu je velké množství dostupných přípravků. Chemický postřik má také preventivní účinky. Postup, jak použít přípravek proti mechu na střeše, je jednoduchý. Mech se nejdříve odstraní a potom se střecha nastříká daným přípravkem. Chemické přípravky seženete v obchodě za několik stovek korun.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve