Začíná mrznout, je nejvyšší čas na výsadbu česneku

 Zahrada 
13. října 2019 07:56 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Budete-li se držet našich rad, sklidíte zasloužené plody vaší práce Deposiotphots
Klesající teploty zahrádkářům neomylně naznačují, že je nejvyšší čas začít pomalu, ale jistě připravovat půdu pro sázení česneku. Samotné vkládání sadby do země se sice odvíjí od teploty klesající pod 10 stupňů Celsia, avšak záhony je dobré začít chystat s předstihem.

Pojďte se s námi podívat na několik zásad s jejichž dodržením budete mít v příštím roce kvalitní a bohatou česnekovou úrodu.

Pozor na hnilobu

Jak jsme již uvedli, samotné sázení česneku je možné až ve chvíli, kdy teplota půdy klesne pod 10 stupňů Celsia, což zaručí, že česnek dobře zakoření, ale nezačne rašit. Také je lépe chráněn před takzvanou fusariovou hnilobou, jejíž prevencí je právě nízká teplota půdy. Půdu pro česnek připravujme nejlépe s 2 – 4 týdenním předstihem, aby stačila ještě mírně slehnout. Všeobecně je nejvhodnější termín v polovině října a platí to pro většinu ozimých paličáků.

Slunné stanoviště a sušší půda

Důležitá je například správná volba místa. Na stejné stanoviště česnek patří nejdříve po 4 letech. Sázet by se neměl ani na záhony, kde byl pór nebo cibule, a to kvůli hrozícímu přenosu škůdců a chorob. Osvědčilo se pěstování po košťálovinách nebo okurkách.

Česneku svědčí slunné místo a hlinitopísčitá půda. Nesnáší těžké zamokřené půdy, ve kterých snadno uhnívá. Záhon si můžete připravit už teď, bude se vám lépe rýt. Hloubka rytí by měla být co největší, protože česnek má poměrně dlouhé kořeny a podobně jako ostatní cibuloviny potřebuje dostatečné provzdušnění v celém profilu pěstování.

Zeminu odplevelte a přilepšete jí kompostem nebo hnojivem pro cibuloviny. Nevhodný je hnůj pro vysoký podíl dusíku.

Neuspěchejte přípravu sadby

Jakmile máte jistotu, že je půda dostatečně prochladlá, je vhodný čas připravit si sadbu. Určitě se do toho nepouštějte o mnoho dříve, jelikož byste mohli mít problémy s její následnou infekcí. Pozor také na další častou chybu začínajících pěstitelů, kteří stroužky zbaví slupky. Záměrně bychom se slupky zbavovat neměli, ale může se stát, že při dělení stroužků dojde ke sloupnutí slupky až na stroužek, což však není překážkou pro jeho vysázení. Důležité pravidlo je, že vysazujeme jen zdravé stroužky. Stroužky je také nutné před vysázením namořit.

Sázecí kolík nechejte stranou

K sázení nepoužívejte kolík, protože by pod stroužky mohla zůstat nežádoucí vzduchová kapsa. 

Správná hloubka výsadby je pro přezimování a správný růst zásadní a odvíjí se od typu půdy a vlastností jednotlivých odrůd. Pokud vezmeme v úvahu nejprodávanější českou odrůdu sadbového česneku DUKÁT, doporučuje se hloubka minimálně 10, ale v příznivých půdách i 15 cm. V praxi se tento význam projevil v zimě 2011, kdy došlo k hromadnému vymrznutí česneku díky kombinaci such a následných holomrazů, přičemž přežily právě porosty s hlubší výsadbou.

Šířka řádků se doporučuje 25 - 30 cm a vzdálenost stroužků od sebe v opět v závislosti na odrůdě. U nejoblíbenějších velkostroužkových paličáku až 15 cm.

Stroužky zahrňte půdou, označte si záhon a dál se nemusíte starat až do jara. I kdyby panovala suchá zima, česnek nezalévejte, začal by hnít.

Česnek z marketu není to pravé

Nemáte-li vlastní sadbu, určitě nemůžete jen tak zajít do supermarketu a koupit kilo česneku. Byly by to vyhozené peníze. Pro sadbu si zajděte k pěstitelům, do zahradnictví nebo hobby marketu, kteří by měli mít takzvaně uznanou sadbu, která je pod kontrolou ÚKZÚZ – Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský a výrobci sadbového česneku se musí řídit zákonem č. 219/2003 Sb., o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin a o změně některých zákonů (zákon o oběhu osiva a sadby). Klidně si nechejte předložit uznávací list. 

Jestli máte na letošní zimu dostatek česneku, můžete si udělat domácí bonbony proti kašli. A pokud jste to letos na podzim nestihli, nezoufejte! Existuje několik jarních odrůd, které lze sázet společně s ozimým paličákem a dosahují často i lepších výnosů díky využití jarní vláhy ihned po zimě.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008