Kopřiva nemusí jen pálit. Má i blahodárné účinky

 Zahrada 
28. května 2019 09:24 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kopřivy mají léčivé účinky Depositphotos
Kopřivám se každý raději vyhýbá, ne aby si je tak pěstoval na zahradě. Tyto rostliny ale kromě nepříjemného pálení mají také blahodárné účinky a patří k léčivým bylinám. K čemu ji lze využít?

Kopřiva dvoudomá je oblíbená pro lidové léčitelství. Je na ní léčivé vše od kořene přes stonek, listy a také květy. Za žhavé účinky mohou jemné chloupy, které někdy až dva metry vysokou bylinu zcela pokrývají.

Prospěšné látky

Popálení od kopřivy je sice nepříjemné, ale není škodlivé, spíš naopak. Kopřiva dvoudomá obsahuje mnoho prospěšných látek jako například vápník, draslík, železo, ale také kyselinu pantothenovou nebo také hormon štěstí serotonin. Kopřivu je možné využít pro vnější i vnitřní použití.

Venku se bylina objevuje od dubna do září. Kvete od května. Nejlepší je posbírat ji dříve, protože jsou mladé rostlinky nejúčinnější. Použít ji můžete čerstvou, ale také sušenou. Pokud chcete rostlinu usušit, zabalte listy do papíru a skladujte na suchém a stinném místě, které je větrané. Usušená kopřiva by měla být tmavě zelená. Pokud bude zapařená, poznáte to podle zčernalých listů, které už ale nepoužívejte.

Nálev i čaj

Kopřivu můžete použít například na nálev nebo čaj. K tomu budete potřebovat jednu lžíci sušených kopřiv, kterou zalejete asi čvrt litrem vařící vody. Pod pokličkou ji pak necháte odstát asi deset minut. Potom ji můžete zcedit a zrovna pít. Kopřivový čaj pijte jednou denně a připravujte si ho čerstvý.

Díky tomuto čaji se vám zrychlí metabolismus a také se pročistí od škodlivých látek. Posílíte jím imunutu a budete odolnější vůči nachlazení. Pomáhá také proti stresu a únavě, ale i u onemocnění jater, žlučníku, sleziny nebo při žaludečních vředech. Kopřiva působí močopudně, proto je prospěšná i při zánětech močových cest nebo při problémech s močovými kameny.

Proti nemocem

Kromě toho pomáhá při revmatu a také nemoci nazvané dna, která hromadí kyselinu močovou v kloubech například u palce u nohy a pro postiženého je pak problém chodit. Kopřiva také působí proti infekcím a zahlenění dýchacích cest. Snižuje hladinu krevního cukru, čistí krev a tlumí potíže s alergiemi. Bojuje také proti bakteriálním a virovým onemocněním.

Nemusíte pít pouze čaj. V nálevu kopřivy můžete namočit také obklad. Kopřiva totiž působí protizánětlivě a urychluje hojení od popálenin nebo drobných odřenin. Pomáhá také proti ekzémům, kuřím okům nebo plísním.

Hezčí vlasy

Kopřiva může podpořit i růst vlasů a zabránit jejich častému maštění. Stačí si extrakt z kopřivy každý den vmasírovat na pokožku hlavy. Extrakt si vyrobíte tak, že očištěný kořen kopřivy nakrájíte najemno a naplníte jím láhev. Kousky pak zalijete čtyřprocentním alkoholem a necháte po dobu dvou týdnů louhovat v teplé místnosti. Lahví jen občas zatřepete. Po dvou týdnech to odcedíte a máte tinkturu hotovou. O bylinkách jsme psali zde

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47